Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε σήμερα ένα αίτημα δύο Τούρκων εκπαιδευτικών, κρατουμένων που πραγματοποιούν απεργία πείνας, που είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο ζητώντας να διατάξει την Άγκυρα να τους αποφυλακίσει για λόγους υγείας.

Το ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι οι συνθήκες κράτησης της καθηγήτριας λογοτεχνίας Νουριγέ Γκιουλμέν και του δασκάλου Σεμίχ Οζακτσά «δεν εγείρουν μια πραγματική και άμεση απειλή πρόκλησης ανηκέστου βλάβης της υγείας των αιτούντων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνεπώς, απορρίπτει το αίτημα των προσφευγόντων να διατάξει το Δικαστήριο την κυβέρνηση για την αποφυλάκισή τους», υπογράμμισε η απόφαση του ΕΔΑΔ.

Οι δύο εκπαιδευτικοί συνελήφθησαν αφού είχαν ξεκινήσει την απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική καταστολή από την οποία έχασαν τη δουλειά τους και για τα δεινά των περίπου 150.000 κρατικών λειτουργών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, όπως τόνισαν.

Οι τουρκικές αρχές τους κατηγόρησαν για διασυνδέσεις με την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C.
Το Δικαστήριο έδωσε εντολή ωστόσο στην Άγκυρα να επιτρέψει σε γιατρούς να εξετάσουν τους δύο εκπαιδευτικούς ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους και να ενημερώσει το Δικαστήριο για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη. Επίσης επαναδιατύπωσε την έκκλησή του να τερματίσουν οι δύο την απεργία πείνας που κάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούνιο οι γιατροί που παρακολουθούν τους Γκιουλμέν και Οζακτσά, οι οποίοι τρέφονταν για περισσότερες από 100 μέρες μόνον με υγρά, λεμόνι, αλατόνερο και σακχαρούχα διαλύματα, ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας τους άρχιζε να φτάνει σε κρίσιμο σημείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης