Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, διετραγωδεί ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σε γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον τελευταίο μήνα οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού αυξήθηκαν τουλάχιστον 21%, του κριθαριού κατά 33% και των λιπασμάτων κατά 40%. Με τον πληθωρισμό τον Απρίλιο να εκτινάσσεται στο 10,2% στην Ελλάδα (ΕΛΣΤΑΤ) και στο 7,5% στην ευρωζώνη (Eurostat), τα λαϊκά νοικοκυριά στην κυριολεξία στενάζουν.

Την ίδια στιγμή, η εκτόξευση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές κ.λπ.) οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες σε αδιέξοδο.

Υποστηρίζει ότι, πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, υπονομεύονται από την αντιλαϊκή στρατηγική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα η Ελλάδα από πλεονασματική να γίνει ελλειμματική σε μια σειρά από προϊόντα όπως το μαλακό σιτάρι, οι ζωοτροφές, η ζάχαρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την άποψη του, ο λαός πληρώνει την απελευθέρωση της ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, την «πράσινη μετάβαση», τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με σκοπό την ενίσχυση ορισμένων μονοπωλίων έναντι άλλων.

….και ρωτάει την Κομισιόν, πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι τόσο η ΚΑΠ όσο και συνολική στρατηγική της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, μαζί με την πολιτική κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων, αποτελούν μέρος του προβλήματος και παράγοντας όξυνσης της ακρίβειας, των ανατιμήσεων και των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.

Όπως και να έχει, η απάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης