Το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017, 02:40
Το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι
Το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε ότι η δίκη για την οποία είχε κατηγορηθεί ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι το 2014 και ο αδελφός του, η οποία αφορούσε την συνεργασία του με την εταιρεία «Ιβ Ροσέ», δεν ήταν μεν πολιτική, αλλά έγινε με τρόπο που δεν διασφάλισε τα δικαιώματα των αδελφών Ναβάλνι, υποχρεώνοντας την Ρωσία να τους καταβάλλει αποζημίωση.

Το ΕΔΑΔ απαίτησε να καταβληθεί στον κάθε αδερφό το πόσο των 10.000 ευρώ ως αποζημίωση και υποχρέωσε την Ρωσία να καταβάλλει τα δικαστικά έξοδα που ανέρχονται στα 73.000 ευρώ. Στην απόφαση του το ΕΔΑΔ διασαφηνίζει ότι το Δικαστήριο αναγνώρισε ως τεκμηριωμένη την προσφυγή των αιτούντων όσον αφορά την διεξαγωγή της δίκης και ότι παραβιάσθηκε το δικαίωμα τους να έχουν μια δίκαιη και αμερόληπτη δίκη.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι μόλις πληροφορήθηκε για την απόφαση του ΕΔΑΔ έγραψε στο twitter «Νικήσαμε .Ευχαριστώ τον καθένα για την υποστήριξη», ενώ στο ιστολόγιο του www.navalny.com έγραψε ότι «αποδείξαμε ότι η όλη δίκη ήταν κατασκευασμένη και αυτά τα καραγκιοζιλίκια στην αίθουσα της δίκης το 2014 δεν έχουν τίποτα να κάνουν με μια δίκαιη και νόμιμη διαδικασία».

Εκτός των άλλων το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι οι ρωσικές αρχές παραβίασαν και το άρθρο περί επιβολής ποινής αποκλειστικά με βάση τον νόμο, καθώς κανείς δεν μπορεί να καταδικαστεί για πράξη, η οποία κατά την στιγμή της τέλεσης της δεν θεωρείται έγκλημα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας.

Παράλληλα το ΕΔΑΔ δεν εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι η δίκη είχε πολιτικά κίνητρα.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την απόφαση του ΕΔΑΔ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του ΕΔΑΔ, σε διάστημα τριών μηνών. καθώς θεωρεί ότι δεν υπήρξαν οι οποιεσδήποτε παραβιάσεις της διαδικασίας στην δίκη των αδελφών Ναβάλνι.

Οι αδερφοί Ναβάλνι τον Δεκέμβριο του 2014 είχαν καταδικαστεί για υπεξαίρεση ποσού μεγαλύτερου των 26 εκατομμυρίων ρουβλίων από την εταιρεία “Iv Roche” Στον Αλεξέι Ναβάλνι είχε επιβληθεί ποινή 3,5 έτων φυλάκισης με αναστολή ενώ στον αδερφό του Όλεγκ Ναβάλνι η ίδια ποινή την οποία όμως έπρεπε να εκτίσει.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017, 02:40