Η τηλεφωνική συνομιλία του Ερντογάν με την Άγκελα Μέρκελ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Αυγούστου ήταν κάτι παραπάνω από μία απλή επικοινωνία. Συμφωνήθηκε να προετοιμαστεί πολύ καλά η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Θα προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των δύο χωρών. Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών η Καγκελάριος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσεχή συνάντηση της με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία είναι ο πρώτος στη σειρά οικονομικός εταίρος της Τουρκίας. Έπονται Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία. Ή Άγκυρα έχει πλήρη επίγνωση αυτής της κατάστασης. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος Ερντογάν προγραμμάτισε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν για σήμερα Πέμπτη 16 Αυγούστου στις 15:00 ώρα Τουρκίας. Το άνοιγμα που επιχειρεί η Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρο μεσούσης της πολυεπίπεδης κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Γνωστός τούρκος αναλυτής ο οποίος ζει σε ευρωπαϊκή χώρα μετά το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία επιχειρεί με έναν πολύ ωμό τρόπο να εξηγήσει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

«Ο Ερντογάν χρειάζεται άμεσα χρήματα. Τρεις είναι οι διεθνείς παράγοντες οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Το ΔΝΤ, η Ευρώπη και η Κίνα. Κανείς άλλος. Το ΔΝΤ εξαρτάται άμεσα από τις ΗΠΑ. Οι Κινέζοι είναι λωποδύτες. Θα του ξεσκίσουν τα σωθικά με τα επιτόκια που θα ζητήσουν. Μένει η Ευρώπη. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνομιλητής λακωνικός όπως πάντα συμπληρώνει. «Η Ρωσία είναι εκτός παιγνιδιού. Δεν διαθέτει οικονομικές δυνατότητες. Δεν είναι σε θέση να βοηθήσει. Όσο για τις επενδύσεις του Κατάρ αυτό ακούγεται σαν ένα σύντομο ανέκδοτο. Τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια είναι peanuts (φιστίκια) μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της τουρκικής οικονομίας».

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η αποφυλάκιση και ο επαναπατρισμός των δύο ελλήνων στρατιωτικών εκλαμβάνεται ως συμβολική αφετηρία αυτού του ευρωπαϊκού ανοίγματος του Ταγίπ Ερντογάν. Επέλεξε να προβεί σε μία κίνηση που αφορά έναν ευαίσθητο κρίκο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άλλωστε «η τουρκική διπλωματία παγίως όταν επιθυμεί να στείλει μηνύματα στους ευρωπαίους εταίρους της χρησιμοποιεί ως «διπλωματικό εργαλείο» την Ελλάδα . Τόσο για τα αρνητικά όσο και για τα θετικά» σημειώνουν με νόημα ανώτεροι διπλωμάτες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Όμως στο Βερολίνο θα βρεθεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος έχει πολλές εκκρεμότητες να διευθετήσει με την Άγκελα Μέρκελ. Η ατζέντα είναι βαριά κυρίως μετά τις πρόσφατές εξελίξεις. Η «Συμφωνία της Κασπίας» η οποία διαμορφώνει ένα πλαίσιο ρωσικής κυριαρχίας στην κλειστή αυτή πηγή πλούτου και εμπορικών συναλλαγών, οι αιφνιδιαστικά γρήγορες στρατιωτικές εξελίξεις στη Συρία όπου το καθεστώς Άσαντ με την συνδρομή της Μόσχας ανακτά με σταθερούς ρυθμούς την κυριαρχία στη χώρα αλλά και η αμερικανοτουρκική διένεξη με φόντο την κρίση των ΗΠΑ με το Ιράν, όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στο Βερολίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης