Το FBI αποκάλυψε μια συνωμοσία ενός μέλους του ISIS για να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου.

Οι αμερικανικές αρχές παρακολούθησαν το φερόμενο ως μέλος του ISIS μέσω WhatsApp που είχε την έδρα του στο Κολόμπους του Οχάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο του να σκοτώσει τον Μπους σχεδιάστηκε επειδή κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο για τη δολοφονία Ιρακινών και τη «διάσπαση της χώρας μετά τη στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ το 2003», ανέφερε το Forbes.com.

Το εν λόγω μέλος του ISIS μπήκε στις ΗΠΑ το 2020 και έκανε αίτηση για άσυλο.

Όμως μυστικοί πράκτορες του FBI επικοινώνησαν μαζί του και τελικά του παρέδωσαν ένα τηλέφωνο που παρακολουθούνταν. «Στο πλαίσιο της παρακολούθησης των υποτιθέμενων συνωμοτών, το FBI έλαβε πρόσφατα την άδεια να αποκτήσει πληροφορίες τοποθεσίας για κινητά από την AT&T», ανέφερε το Forbes. «Είχε ήδη χρησιμοποιήσει αυτό που είναι γνωστό ως «μητρώο στυλό» στον λογαριασμό WhatsApp που πιστεύεται ότι ανήκει στον κύριο ύποπτο, βοηθώντας τους να προσδιορίσουν πόσο συχνά χρησιμοποιήθηκε ο λογαριασμός, με ποιους αριθμούς επικοινωνούσε και αν ήταν ενεργός ή όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, το FBI έμαθε ότι το φερόμενο μέλος του ISIS ήταν μέλος των ομάδων συνομιλίας Baath και ISIS στο WhatsApp messenger.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πράκτορας ταξίδεψε στο Ντάλας του Τέξας για να καταγράψει πλάνα γύρω από το σπίτι του Μπους. Προσπάθησε επίσης να στρατολογήσει άλλους εξτρεμιστές μέσω διαδρομών λαθρεμπορίου μέσω των συνόρων με το Μεξικό.

Το Forbes επικαλέστηκε τον επιτελάρχη του Γραφείου του Τζορτζ Μπους, λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος «έχει όλη την εμπιστοσύνη στον κόσμο στη μυστική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στις κοινότητες επιβολής του νόμου και πληροφοριών».

Επίσης, στην έκθεση, ο πράκτορας του ISIS είχε έναν άλλο στόχο: έναν πρώην Ιρακινό στρατηγό που πιστεύει ότι ζει στις ΗΠΑ με ψευδώνυμο.

Ένας πρώην Ιρακινός πιλότος του Σαντάμ Χουσεΐν, με έδρα το Κατάρ μέχρι πρόσφατα, ήταν ο αρχηγός της ομάδας που σχεδίαζε τη δολοφονία του Μπους, ανέφερε το Forbes.

Ο ύποπτος είπε επίσης ότι βοήθησε στη λαθραία μεταφορά δύο ατόμων στις ΗΠΑ που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. Το Forbes είπε ότι χρέωνε 50.000 δολάρια σε κάθε στέλεχος της Χεζμπολάχ, επικαλούμενος μια έκθεση του FBI.

«Επίσης, στο ακροατήριο του FBI, ο φερόμενος ως συνωμότης ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλος της «αντίστασης» και είχε σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς στο Ιράκ μεταξύ 2003 και 2006, συσκευάζοντας οχήματα με εκρηκτικά και πυροδοτώντας τα όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν κοντά», ανέφερε το Forbes.

Πηγή: Al Arabiya.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης