Το FBI προσπάθησε να οδηγήσει τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην αυτοκτονία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014, 21:49
Το FBI προσπάθησε να οδηγήσει τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην αυτοκτονία
«Διάβολο» και «ανώμαλο κτήνος» αποκαλούσε το FBI τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε επιστολή που του είχε αποστείλει το 1964, στην οποία παράλληλα ανέφερε ότι θα αποκαλύψει τις «απιστίες» του.

Σκοπός της επιστολής «μίσους», η οποία δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, δεν ήταν άλλος από το να ωθήσει τον πολιτικό στην αυτοκτονία.

Η ανώνυμη επιστολή ήταν γραμμένη σε γραφομηχανή. Δέκα χρόνια αργότερα η Γερουσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι προερχόταν από το FBI. Στόχος του συντάκτη της ήταν να πιστέψει ο Κινγκ ότι την είχε γράψει κάποιος αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα αφού ισχυριζόταν ότι μιλούσε εξ ονόματος «ημών των μαύρων».

Επιπλέον, στην επιστολή, έκτασης μιας σελίδας, ο αγωνιστής χαρακτηριζόταν ως «εντελώς απατεώνας».

Το ντοκουμέντο αυτό, που δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στο σύνολό του από την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς είναι χαρακτηριστικό της εχθρότητας με την οποία αντιμετώπιζε την εποχή εκείνη το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων η Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιστολή γράφτηκε από αναπληρωτή του επικεφαλής του FBI Χούβερ, Γουίλιαμ Σάλιβαν και εστάλη στο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μαζί με μια ηχογράφηση που αποδείκνυε ότι ο πάστορας διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό.

«Άκουσε τον εαυτό σου, βδελυρό, ανώμαλο ζώο. Σε ηχογραφούσαν, όλες τις μοιχείες σου, τα σεξουαλικά σου όργια, εδώ και καιρό. Αυτό δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα», αναφέρεται στην επιστολή. «Δεν σου μένει παρά μόνο ένα πράγμα να κάνεις, ξέρεις εσύ τι», συνεχίζει ο συντάκτης, εννοώντας προφανώς την αυτοκτονία, και καταλήγει: «Δεν μπορεί να πιστεύεις στον Θεό και να κάνεις αυτά τα πράγματα».

Όταν έλαβε την επιστολή, ο Κινγκ είχε πει σε έναν φίλο του ότι κάποιος ήθελε να τον σκοτώσει.

Ο Χούβερ πίστευε ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε επηρεαστεί από κομμουνιστές ενώ από την άλλη ο Κινγκ κατηγορούσε το «αφεντικό» του FBI ότι δεν μπόρεσε να σταματήσει τη βία εναντίον των αφροαμερικανών στις πολιτείες του νότου.

Την προηγούμενη χρονιά ο Κινγκ είχε εκφωνήσει στην Ουάσινγκτον, σε μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση, τη διασημότερη ομιλία του, την περίφημη «Έχω ένα όνειρο». Ο αγώνας του άνοιξε τον δρόμο για την ψήφιση, το 1964, του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, που ποινικοποιούσε τις φυλετικές διακρίσεις.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 1968 στο Μέμφις, σε ηλικία 39 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014, 21:49