Το «Freedom of Speech» σε Μεξικανή δημοσιογράφο

Το «Freedom of Speech» σε Μεξικανή δημοσιογράφο

Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια η δημοσιογράφος Αναμπέλ Χερνάντες γράφει για το εμπόριο ναρκωτικών, τη διαφθορά, τις σεξουαλικές κακοποιήσεις και τα δικαστικά σκάνδαλα. Με το βραβείο «Freedom of Speech» («Ελευθερία της άποψης») η DW τιμά για πέμπτη συνεχή φορά ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης που αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της άποψης. 

Στην ανακοίνωση για τη βράβευση ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ εξήρε την επιμονή της 47χρονης μεξικανής δημοσιογράφου υπογραμμίζοντας ότι «εδώ και πολλά χρόνια η Αναμπέλ Χερνάντες διερευνά περιπτώσεις διαφθοράς συλλέγοντας αποδεικτικά στοιχεία. Ο αγώνας της κατά της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας αποτελεί εντυπωσιακό παράδειγμα θαρραλέας αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας».

Η Αναμπέλ Χερνάντες ξεκίνησε την σταδιοδρομία της στη δεκαετία του ΄90 σε μεξικανικές εφημερίδες και έγινε γρήγορα γνωστή ως κορυφαία εκπρόσωπος της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Σημείο καμπής στην καριέρα της η μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη δολοφονία του πατέρα της το 2000 στην Πόλη του Μεξικού, την περίοδο που η δημοσιογράφος διερευνούσε δικαστικά σκάνδαλα με κυβερνητική ανοχή.

Ζει εξόριστη στην ΕΕ λόγω απειλών κατά της ζωής της

Το βιβλίο «Ένα μακελειό στο Μεξικό» για την ανεξιχνίαστη δολοφονία 43 φοιτητών το 2014Το 2001 η μεξικανή δημοσιογράφος τιμήθηκε με το εθνικό βραβείο δημοσιογραφίας του Μεξικού για τα ρεπορτάζ της γύρω από τις κρατικές σπατάλες επί προεδρίας Βιντσέντε Φοξ, ενώ δύο χρόνια αργότερα της απονεμήθηκε βραβείο της UNICEF για τις έρευνές της σχετικά με την σεξουαλική εκμετάλλευση μεξικανικών κοριτσιών στην Καλιφόρνια.

Τα τελευταία χρόνια η Αναμπέλ Χερνάντες έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, όπως π.χ. για τους επικεφαλής των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό αλλά και τη διαπλοκή πολιτικής, στρατού, οικονομίας και λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Το τίμημα που καταβάλει η μεξικανή δημοσιογράφος για το θάρρος της είναι υψηλό, μιας και λόγω των απειλών για τη ζωή της και τις επιθέσεις που δέχθηκε το στενό οικογενειακό της περιβάλλον ζει εξόριστη αρχικά στις ΗΠΑ και σήμερα στην ΕΕ.

Η Αναμπέλ Χερνάντες είναι η πρώτη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο «Freedom of Speech» της Deutsche Welle. To 2015 το βραβείο για την «Ελευθερία της άποψης» απονεμήθηκε στον κρατούμενο Σαουδάραβα μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι, το 2016 στον πρώην αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet Σεντάντ Εργκίν, το 2017 στην αμερικανική ένωση ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο και πέρυσι στη ιρανή πολιτική επιστήμονα Σαντέγκ Ζιμπακαλάμ.

Η απονομή της τιμητικής διάκρισης στη μεξικανή δημοσιογράφο Αναμπέλ Χερνάντες θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του φετινού Φόρουμ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της DW (Global Media Forum) στις 27 και 28 Μαΐου στη Βόννη, στο οποίο αναμένονται και φέτος περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες από περίπου 100 χώρες.

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 17:53