Γαλλικό δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 500 ευρώ σε «τρομοκράτη», εγείροντας έντονες αντιδράσεις.

Η ηθική του γαλλικού δικαστικού συστήματος προκάλεσε «πυρκαγιά», όταν δικαστήριο διέταξε το κράτος να καταβάλει 500 ευρώ στον μοναδικό επιζήσαντα των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015 για παραβίαση των όρων ιδιωτικής ζωής και κράτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοποθέτηση του Salah Abdeslam υπό συνεχή επιτήρηση πριν από την έκδοση του νόμου που νομιμοποίησε την πρακτική αυτή θεωρήθηκε «παράνομη» από το Διοικητικό Δικαστήριο των Βερσαλλιών τον Μάρτιο του 2017, ανέφερε η «Le Figaro» δημοσιεύοντας κριτική για το βιβλίο της δημοσιογράφου Elsa Vigouroux «The Journal of Frank Berton».

Ο βελγικής καταγωγής ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση τέθηκε με άμεσες διαδικασίες στη φυλακή μέγιστης ασφαλείας Fleury-Mérogis τον Απρίλιο του 2016, ύστερα από εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Jean-Jaques Urvois. Με την ίδια εντολή επετράπη η μαγνητοσκόπηση των κελιών κράτησης εξαιρετικά επικίνδυνων εγκληματιών.

Η εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης αμφισβητήθηκε από τον Frank Berton, τότε δικηγόρο του Abdeslam, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα επιτήρησης παραβιάζουν το δικαίωμα του πελάτη στο ιδιωτικό απόρρητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούλιο του 2016, το δικαστήριο στις Βερσαλλίες απέρριψε την αντίρρηση μόλις η χώρα υιοθέτησε τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος μεταξύ άλλων επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση των κρατουμένων που θεωρούνται επικίνδυνοι για την κοινωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης