Τα μέλη του γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Τουρκία (CCFT) εξέφρασαν την Πέμπτη τη «μεγάλη τους απογοήτευση» μετά την ψήφιση από το γαλλικό Κοινοβούλιο του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ζήτησαν την ακύρωση του νόμου από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

«Το επιμελητήριο μας θέλει εδώ να εκφράσει τόσο την έλλειψη της κατανόησης του, όσο και τη μεγάλη απογοήτευση του και τη βαθιά θλίψη του για αυτή τη νέα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία», αναφέρει το CCFT σε ανακοίνωση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ψηφοφορία […] θεωρείται σήμερα από όλο το τουρκικό έθνος, αλλά και από πολλούς άλλους που ζουν στην Τουρκία και γνωρίζουν αυτή τη χώρα, ως μια απαράδεκτη πράξη, εχθρική και αντίθετη προς τα γάλλο-τουρκικά συμφέροντα», προσθέτει, κάνοντας λόγο για μια «ανεπανόρθωτη και μόνιμη βλάβη» στις διμερείς σχέσεις.
«Εκφράζουμε την ευχή να δούμε τώρα 60 γερουσιαστές και βουλευτές (…) να υποβάλουν προσφυγή για αντισυνταγματικότητα του νόμου αυτού εντός της ταχθείσας προθεσμίας ενώπιον του Συνταγματικού Συμβουλίου», λέει το CCFT. Σημειώνεται πως το Συνταγματικό Συμβούλιο μπορεί να ακυρώσει ένα νόμο που κρίνει αντισυνταγματικό, αν καταθέσουν προσφυγή 60 βουλευτές, 60 γερουσιαστές, ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ή εκείνος της Γερουσίας. Για να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του.

Υπενθυμίζεται πως η ποινικοποίηση της άρνησης της ύπαρξης της γενοκτονίας των Αρμενίων θεωρείται από τη Δευτέρα επίσημος νόμος του κράτους, καθώς επικυρώθηκε από τη γαλλική Γερουσία και κατόπιν το Κοινοβούλιο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης