Το Ηνωμένο Βασίλειο θέτει στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέτει στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Η Βρετανία θα θέσει πιο αυστηρούς στόχους και θα δεσμευτεί για τον μηδενισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η βρετανική κυβέρνηση.

Ο στόχος αυτός καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη χώρα μέλος της G7 που θέτει έναν τέτοιο στόχο.

Η Βρετανία ήταν προσηλωμένη μέχρι σήμερα στον στόχο να μειώσει τις εκπομπές των αερίων αυτών κατά 80% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2050.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών υποστήριζαν ότι ο στόχος αυτός δεν επαρκεί για την εκπλήρωση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015 για τον περιορισμό σε 1,5 βαθμό Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Τώρα είναι ώρα να προχωρήσουμε περισσότερο και γρηγορότερα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον για τα παιδιά μας» υπογραμμίζει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε ανακοίνωσή της.

«Η επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050 είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να τον επιτύχουμε για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές» προσθέτει.

Σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο στις 12 Ιουνίου. Με αυτό θα τροποποιείται ο σημερινός νόμος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να ενσωματώνεται σε αυτόν ο νέος στόχος, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Μέι.

Το ανεξάρτητο όργανο παροχής συμβουλών για το κλίμα, η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί προς τον νέο στόχο, κάτι το οποίο απαιτεί την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μπορεί να αξιώσει και τη σταδιακή κατάργηση των νέων βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων έως τουλάχιστον το 2035.

Αλλαγές θα χρειαστεί επίσης να γίνουν και στα νοικοκυριά, τα οποία θα πρέπει να απεξαρτηθούν από τη θέρμανση με φυσικό αέριο και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως είναι το υδρογόνο ή οι αντλίες θέρμανσης. Η Κάρολιν Φέρμπερν, γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), χαιρέτισε την κίνηση αυτή.

«Ορισμένοι τομείς θα χρειαστούν σαφείς δρόμους για να καταστεί δυνατή η επένδυση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει διακυβερνητικός συντονισμός όσον αφορά στις πολιτικές και τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί ένα καθαρό μέλλον» σημείωσε.

Η Βρετανία ελπίζει ότι η απόφασή της αυτή θα ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και σημείωσε ότι μια περαιτέρω εκτίμηση θα γίνει εντός πέντε ετών για να επιβεβαιωθεί αν κι άλλες χώρες αναλαμβάνουν παρόμοια δράση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019, 11:07