Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαιοσύνης της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει δύο αιτήσεις νομικής συνδρομής από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες που συνδέονται με το σκάνδαλο της Novartis και τις υποτιθέμενες δωροδοκίες που αφορούν την ελβετική φαρμακοβιομηχανία, Έλληνες γιατρούς και δημόσιους υπαλλήλους.

«Τα δύο αιτήματα για νομική συνδρομή που συνδέονται με το σκάνδαλο Novartis έλαβαν χώρα στο τέλος του περασμένου έτους και τον Ιανουάριο του 2018 και μελετώνται», επιβεβαίωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ελβετική δημόσια τηλεόραση RTS και το Swiss News Agency το Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ελληνικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε την Τρίτη τα αποτελέσματα μιας δικαστικής έρευνας σχετικά με υποτιθέμενες δωροδοκίες που καταβλήθηκαν σε δημόσιους υπαλλήλους από την Novartis σχεδόν επί μια δεκαετία για την ενίσχυση των συνδρομών των προϊόντων τους στα δημόσια νοσοκομεία. Στους δέκα εξέχοντες πολιτικούς που συνδέονται με το σκάνδαλο δωροδοκίας περιλαμβάνονται δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας και οκτώ πρώην υπουργοί. Τα εν λόγω άτομα αναφέρεται ότι συμμετείχαν στην έγκριση των συμβολαίων της Novartis και στην αύξηση των τιμών έναντι χρηματικού όφελους. Όλοι τους, όμως, αρνούνται τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας Σταύρος Κόντονης δήλωσε πέρυσι ότι η Novartis πιθανώς δωροδοκήσε «χιλιάδες« γιατρούς και δημόσιους υπαλλήλους για να προωθήσει τα προϊόντα της.

Επεσήμανε επίσης ότι η Novartis συνέχισε να πωλεί «υπερτιμημένα» φάρμακα ακόμα και μετά τη βύθιση της χώρας στην οικονομική κρίση το 2010 και την επιβολή τεράστιων περικοπών στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αφήνοντας πολλούς Έλληνες χωρίς πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπεραξία της Novartis εκτιμάται ότι έχει κοστίσει το ελληνικό κράτος περίπου 3 δισ. ευρώ (3,7 δισ. δολάρια). Συνολικά, παρόμοιες πρακτικές στον τομέα της υγείας κόστισαν στην Ελλάδα περίπου 23 δισ. ευρώ μεταξύ του 2000 και του 2015, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το ελληνικό υποκατάστημα της Novartis εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι «γνώριζε τις εκθέσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές στην Ελλάδα και ότι συνεργάστηκε με τις αρχές».

Πληροφορίες από: swissinfo.ch

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης