Τις εξελίξεις στην Καταλονία θα αποτιμήσει σήμερα το τακτικό υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης, την ώρα που ο πρόεδρος της τοπικής Τζενεραλιτάτ δηλώνει πως υπάρχει «εναλλακτικό σχέδιο» για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και οι λαϊκές διαμαρτυρίες στη Βαρκελώνη κορυφώνονται.

Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου επρόκειτο να εξετασθεί και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του κράτους για το 2018, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με τα οικονομικά την ερχόμενη εβδομάδα και να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Καταλονία μετά τις πρώτες συλλήψεις στελεχών της τοπικής κυβέρνησης, που είχαν επωμισθεί την οργάνωση του δημοψηφίσματος, αλλά και τις διαρκείς κινητοποιήσεις πολιτών που προκάλεσαν οι ενέργειες της Μαδρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη χθεσινή ημέρα φωνές από το εσωτερικό της κυβέρνησης κάλεσαν τον πρόεδρο της καταλανικής Τζενεραλιτάτ Κάρλες Πουτζεμόντ να σκεφθεί ψύχραιμα την κατάσταση και επανέλαβαν την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο με τους Καταλανούς. Πρόκειται για μία θέση που αναμένεται να επαναλάβει στη συνέντευξη Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ίνιγο Μένδεθ ντε Βίγο.

Από τη μεριά του, ο Πουτζεμόντ, σε μήνυμά του που διαδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσε χθες τους Καταλανούς να υπερασπισθούν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, με «κοσμιότητα και σθένος» απέναντι στον Ραχόι, ο οποίος «παραβίασε πολλές κόκκινες γραμμές», ενώ διαβεβαίωσε πως υπάρχουν «εναλλακτικά σχέδια» για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Στο επίσημο μήνυμά του, ο Πουτζεμόντ τόνισε πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του αισθάνονται «ότι στηρίζονται πλήρως από τον κόσμο και είναι απολύτως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που θα επέλθουν», έπειτα από τις αστυνομικές επιχειρήσεις του τελευταίου 48ώρου. «Όλος ο μηχανισμός του ισπανικού κράτους είναι προσανατολισμένος στο να εμποδίσει τους Καταλανούς να ψηφίσουν την 1η Οκτωβρίου» ανέφερε ο Πουτζεμόντ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι επόμενες ημέρες δεν πρόκειται να είναι «εύκολες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Πουτζεμόντ δημοσίευσε μία ιστοσελίδα όπου οι Καταλανοί μπορούν να συμβουλευθούν για να βρουν τους εκλογικούς καταλόγους και τα κέντρα στα οποία μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν. Πλέον μένει να βρεθεί τρόπος να αποσταλούν οι προσκλήσεις για τα 55.000 μέλη των εφορευτικών επιτροπών που θα στελεχώσουν τα 6.200 εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες των πολιτών της Καταλονίας, μετά το κύμα συλλήψεων και κατασχέσεων προεκλογικού υλικού που πραγματοποιεί η αστυνομία έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κηρύξει άκυρη τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Περίπου 20.000 οπαδοί της ανεξαρτησίας διαδήλωσαν όλη τη νύχτα έξω από την έδρα του Καταλανικού Ανώτατου Δικαστηρίου (που έχει επικυρώσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου) στη Βαρκελώνη.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC, που μαζί με την Òmnium Cultural διοργάνωσαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας) Τζόρδι Σάντσεθ χαρακτήρισε «πολιτικούς κρατουμένους» τους 14 συλληφθέντες Καταλανούς δημόσιους λειτουργούς από την Εθνοφυλακή και τους εξίσωσε με αντίστοιχους φυλακισμένους σε χώρες όπως η Βόρειος Κορέα, η Κίνα και η Τουρκία.

Δεκάδες άλλα άτομα συγκεντρώθηκαν επίσης χθες το βράδυ έξω από τον στρατώνα της Εθνοφυλακής στην Τραβεσέρα ντε Γκράσια της Βαρκελώνης για να διαδηλώσουν κατά των συλλήψεων. Στον στρατώνα κρατούνται έξι από τους 14 συλληφθέντες. Οι διαδηλωτές φώναζαν μεταξύ άλλων συνθήματα όπως: «Απελευθερώστε τους κρατούμενους», «Ανεξαρτησία» και «Έξω οι δυνάμεις κατοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης