Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα, μία ημέρα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ότι θα επικεντρωθεί στις «ενέργειες» της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και όχι στο πρόσωπο του νέου προέδρου.

Οι σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον είναι τεταμένες μετά την απόσυρση των ΗΠΑ το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Έκτοτε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επαναφέρει σκληρές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, κυρίως εμπάργκο στις πωλήσεις του πετρελαίου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: θα παρακολουθήσουμε στενά την προσέγγιση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, από όποιο κόμμα και αν προέλθει» σχολίασε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας σε δύο δημοσιογράφους.

«Περισσότερο από το αποτέλεσμα των ίδιων των εκλογών, θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις ενέργειες» του μελλοντικού προέδρου, πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στήριζε τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν ζητεί την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία, την άρση των κυρώσεων και την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχει υποστεί.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα δύο κόμματα έχουν κατανοήσει το εύρος της αποτυχίας των πολιτικών τους» απέναντι στo Ιράν, υποστήριξε.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατηγορήσει το Ιράν, όπως και τη Ρωσία, ότι προσπάθησε να αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει. «Το Ιράν έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι δεν έχει κανένα συμφέρον να αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές» τόνισε ο Χατιμπζαντέχ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης