Το Ιράν απελευθέρωσε τον ερευνητή Ρολάν Μαρσάλ, ο οποίος έφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Γαλλία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν “ανακοινώνει με χαρά την απελευθέρωση του Ρολάν Μαρσάλ, ο οποίος είχε φυλακιστεί στο Ιράν από τον Ιούνιο του 2019”, αλλά “ζητεί από τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και την συμπατριώτισσά μας Φαριντά Αντελχάχ”, τη γαλλοϊρανή ερευνήτρια, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στην φυλακή στο Ιράν, προσθέτει η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν και η Γαλλία συμφώνησαν για την ανταλλαγή του Μαρσάλ, ο οποίος κρατείτο με κατηγορίες σε σχέση με την ασφάλεια, με έναν Ιρανό που κρατείτο στη Γαλλία για φερόμενες παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, μετέδωσαν την Παρασκευή τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Γαλλία απελευθέρωσε τον Τζαλάλ Ρουχολαχνετζάντ, έναν Ιρανό μηχανικό που καταζητούν οι αμερικανικές αρχές με την κατηγορία της παραβίασης των κυρώσεων, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό δίκτυο IRIB.

Η Γαλλία είχε αξιώσει από το Ιράν να απελευθερώσει τον Μαρσάλ, ερευνητή στο πανεπιστήμιο Sciences Po, τη σύλληψη του οποίου είχε ανακοινώσει το Παρίσι στα μέσα του Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο γαλλικό δικαστήριο ενέκρινε την έκδοση του Ρουχολαχνετζάντ στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για απόπειρα παράνομης εισαγωγής αμερικανικής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς για λογαριασμό μιας ιρανικής εταιρείας, η οποία συνδέεται, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, με τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν.

Οι κρατήσεις αυτές έχουν περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Μακρόν αναζητεί τρόπους για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης