Το Ιράν αρνείται να παραδώσει το μαύρο κουτί του ουκρανικού Boeing

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 15:22
Το Ιράν αρνείται να παραδώσει το μαύρο κουτί του ουκρανικού Boeing

Το μαύρο κουτί καταγραφής των δεδομένων πτήσης του ουκρανικού Boeing, που καταρρίφθηκε κατά λάθος πάνω από το Ιράν τον περασμένο μήνα, έχει υποστεί ζημιές, αλλά το Ιράν δεν θα το παραδώσει σε άλλη χώρα παρά την πίεση για πρόσβαση σε αυτό, δήλωσαν σήμερα ανώτατοι Ιρανοί υπουργοί.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως «τόνισε» στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πως πρέπει να διεξαχθεί πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Πολλοί από τους 176 επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα ήταν Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Ιράν. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 57 Καναδοί πολίτες.

«Έχουμε δικαίωμα να διαβάσουμε το μαύρο κουτί εμείς οι ίδιοι. Έχουμε δικαίωμα να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε εξέταση του μαύρου κουτιού» είπε ο Ζαρίφ. «Αν θεωρείτε πως θα δώσουμε το μαύρο κουτί σε άλλους για να το διαβάσουν στη θέση μας, αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θα κάνουμε».

Ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί δήλωσε πως το κουτί που κατέγραψε τα δεδομένα της πτήσης έχει «υποστεί εμφανείς ζημιές και έχει ζητηθεί από την αμυντική βιομηχανία να βοηθήσει στην αποκατάστασή του».

«Θεωρείται ότι πρώτα θα γίνει η αποκατάσταση του μαύρου κουτιού και μετά η ανάγνωσή του» πρόσθεσε ο Χαταμί.

Και οι 176 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο σκοτώθηκαν όταν οι Φρουροί της Επανάστασης, η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη του Ιράν, εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του αεροπλάνου το οποίο εξέλαβαν κατά λάθος ως εχθρικό στόχο. Το Ιράν διεξάγει συνομιλίες με άλλες χώρες, ιδιαίτερα με την Ουκρανία, σχετικά με την έρευνα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, 15:34