Το Ιράν επέτρεψε τελικά σήμερα στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την είσοδο προσεχώς σε δύο εγκαταστάσεις του, για τις οποίες η υπηρεσία του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ζητούσε την πρόσβαση μεσούσης της έντασης λόγω της αμερικανικής προσπάθειας για την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα συνεχίσει τη συνεργασία του με την ΙΑΕΑ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί στον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, καθώς η Τεχεράνη συμφώνησε να παράσχει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την πρόσβαση σε δύο ύποπτες πρώην πυρηνικές εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το Ιράν, όπως πριν, είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ”, δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

“Το Ιράν παρέχει εθελοντικά στην ΙΑΕΑ την πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις που όρισε η ΙΑΕΑ”, γράφουν η ΙΑΕΑ και ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ) σε μια σπάνια κοινή ανακοίνωσή τους. “Οι ημερομηνίες της πρόσβασης της ΙΑΕΑ και των δραστηριοτήτων ελέγχου συμφωνήθηκαν”, προσθέτουν χωρίς να διευκρινίσουν το χρονοδιάγραμμα.

Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται καθώς ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη επίσκεψη στο Ιράν του νέου γενικού διευθυντή της ΙΑΕΑ, του Αργεντινού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, που ανέλαβε επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούνιο, το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ, οργάνωσης που εδρεύει στη Βιένη, στην Αυστρία, υιοθέτησε απόφαση που πρότειναν ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας από την Τεχεράνη να επιτρέψει στους επιθεωρητές την πρόσβαση σε δύο εγκαταστάσεις προκειμένου να εξακριβώσουν αν μη δηλωθείσες πυρηνικές δραστηριότητες είχαν πραγματοποιηθεί εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

Το Ιράν αρνείτο μέχρι τώρα να απαντήσει θετικά στις αιτήσεις της ΙΑΕΑ, αναφέροντας ότι αυτές βασίζονται σε ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Ο Γκρόσι είχε λάβει την άδεια να μεταβεί προσωπικά στην Τεχεράνη μεσούσης της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους σε σχέση με την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να διατηρήσει το εμπάργκο για τα όπλα προς το Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν την πρωτοβουλία αυτή, δηλώνοντας ότι ματαιώνει τις προσπάθειές τους για τη διάσωση τις πυρηνικής συμφωνίας του 2015, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του το 2018.

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας ενεργοποιώντας τη λεγόμενη ρήτρα επανεπιβολής (snapback clause), μια πρωτόγνωρη διαδικασία της οποίας οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν μια νομικά αμφιλεγόμενη χρήση.

Η κοινή επιτροπή για τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν, των Ευρωπαίων, της Κίνας και της Ρωσίας συνεδριάζει στη Βιένη την Τρίτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης