«Το Ιράν έχει τα “υλικά” για κατασκευή πυρηνικής βόμβας»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Μαΐου 2012, 05:31
«Το Ιράν έχει τα “υλικά” για κατασκευή πυρηνικής βόμβας»
H Τεχεράνη διαθέτει αρκετές ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου για να κατασκευάσει πέντε πυρηνικές βόμβες, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια (ISIS).

Ειδικότερα, τονίζεται ότι το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, με τη συνολική παραγωγή των τελευταίων πέντε ετών να αρκεί για την Παρασκευή τουλάχιστον πέντε πυρηνικών βομβών, εφόσον ο εμπλουτισμός συνεχιστεί στο μέλλον.

Το συγκεκριμένο αμερικανικό ινστιτούτο ασφαλείας, το οποίο παρακολουθεί στενά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προχώρησε στην παραπάνω εκτίμηση αναλύοντας τα δεδομένα από την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Η έκθεση αναφέρει ότι το Ιράν παρήγαγε σχεδόν 6,2 τόνους ουρανίου εμπλουτισμένου στο 3,5% από το 2007 που ξεκίνησε αυτό το έργο- μέρος του οποίου στη συνέχεια υπέστη περαιτέρω επεξεργασία.

Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 750 κιλά περισσότερα από την προηγούμενη έκθεση της IAEA που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο και όπως αναφέρει το ISIS «η μηνιαία παραγωγή του Ιράν έχει αυξηθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας  

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Μαΐου 2012, 05:31