Σύμφωνα με τα αποτελέσματα γκάλοπ, στο οποίο συμμετείχαν 12.000 Ιρακινοί από 18 επαρχίες, το Ιράν είναι η χώρα που ευθύνεται περισσότερο για την βραδυπορία στον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ιράκ, πέντε μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Στην ερώτηση εάν γνωρίζουν ποια χώρα επεμβαίνει ενεργότερα, προκειμένου να καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης, το 41,2% των ερωτηθέντων υπέδειξε το Ιράν, έναντι 31,5% που απάντησε οι ΗΠΑ, 11,6% που τόνισαν οι χώρες του Κόλπου, και 8,9% που θεωρούν υπεύθυνη τη Σαουδική Αραβία. Οι υπόλοιποι απάντησαν η Τουρκία (5%), η Συρία (2,3%) και άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, το 38,8% των ερωτηθέντων εκτιμά πως αιτία της βραδύτητας αποτελεί η διαμάχη για την εξουσία, το 19% την αποδίδουν στην επέμβαση των ξένων χωρών, το 17,5% στην αποτυχία της δημοκρατίας και το 16,1% πιστεύει πως οι πολιτικοί αδιαφορούν για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Όσον αφορά στη θέση του πρωθυπουργού, το 35,5% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι, ο οποίος στις εκλογές κατετάγη δεύτερος με 89 έδρες έναντι του πρώτου Ιγιάντ Αλάουι (91 έδρες), τον οποίον υποστηρίζει για την εξουσία το 25,5% των ερωτηθέντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης