Το Ιράν κατηγόρησε τη Γαλλία ότι πυροδοτεί την ένταση στη Μέση Ανατολή υιοθετώντας μια «μεροληπτική» στάση απέναντι στην περιφερειακή πολιτική που ακολουθεί η Τεχεράνη, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι η Γαλλία έχει μεροληπτική στάση απέναντι στις συνεχιζόμενες κρίσεις και τις ανθρωπιστικές καταστροφές στη Μέση Ανατολή… αυτή η στάση πυροδοτεί περιφερειακές συγκρούσεις, είτε αυτό γίνεται σκόπιμα είτε όχι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε την Πέμπτη την ανησυχία της Γαλλίας για την ανάμειξη του Ιράν στην κρίση στη Μέση Ανατολή, για τις «ηγεμονικές τάσεις» του και για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμά του βαλλιστικών πυραύλων.

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως απορρίψει την έκκληση της Γαλλίας για συνομιλίες με θέμα το βαλλιστικό της πρόγραμμα, με το αιτιολογικό ότι είναι καθαρά αμυντικό και δεν συνδέεται με τη συμφωνία για τα πυρηνικά που υπέγραψε το 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις.

Το Παρίσι υπαινίχθηκε ότι πιθανόν να εξεταστεί η επιβολή νέων κυρώσεων της Ε.Ε. εις βάρος της Τεχεράνης με αφορμή τις πυραυλικές του δοκιμές. Αλλά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι φάνηκε να απορρίπτει αυτήν την ιδέα την Τρίτη, θέλοντας να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με δυσκολία για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης