«Το Ιράν τηρεί τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016, 06:39
«Το Ιράν τηρεί τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα»
Το Ιράν τηρεί την συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα στην οποία κατέληξε με τις έξι μεγάλες δυνάμεις πέρυσι και περιορίζει τα αποθέματα υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Γιουκίγια Αμάνο στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα μιας εμπιστευτικής έκθεσης αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς τον περασμένο μήνα, ο Αμάνο σημείωσε ότι η Τεχεράνη εφάρμοσε τη συμφωνία, παρότι σε αυτήν εναντιώθηκαν σκληροπυρηνικοί εντός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ εκφράστηκαν επιφυλάξεις από πολλούς στη Δύση.

«Η συμφωνία εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα», είπε ο Αμάνο σε μια συνέντευξή του στη Μοντ που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

«Υπήρξε ένα ήσσον συμβάν τον Φεβρουάριο: το απόθεμα βαρέος ύδατος ξεπέρασε πολύ ελαφρά το όριο που έχει τεθεί—τους 130 τόνους. Αλλά ενημερώσαμε αμέσως το Ιράν, το οποίο έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε ο ίδιος.

Βάσει της συμφωνίας που σύναψε τον Ιούλιο με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία (τη λεγόμενη Ομάδα 5+1) το Ιράν επιτρέπεται να έχει απόθεμα 130 τόνων βαρέος ύδατος. Το απόθεμα αυξήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στους 130,9 τόνους, ανέφερε ο ΔΟΑΕ τον Φεβρουάριο.

«Πέραν αυτού, μπορώ να πιστοποιήσω ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της κατά γράμμα. Οι Ιρανοί κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Αμάνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016, 06:39