Το Ισλαμικό Κράτος πουλάει συριακό πετρέλαιο σε Ιρακινούς εμπόρους

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014, 22:15
Το Ισλαμικό Κράτος πουλάει συριακό πετρέλαιο σε Ιρακινούς εμπόρους
Oι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πωλούν πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο, τα οποία εξορύσσουν από τις πετρελαιοπηγές που έχουν περιέλθει στον έλεγχό τους στη Συρία, σε Ιρακινούς εμπόρους οι οποίοι τα μεταφέρουν καθημερινά με βυτιοφόρα φορτηγά προς το Ιράκ, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει από τις αρχές Ιουλίου το σύνολο των πετρελαιοπηγών στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία και στα σύνορα με το Ιράκ.

«Βυτιοφόρα με ιρακινές πινακίδες φόρτωσαν τις τελευταίες ημέρες από τις πετρελαιοπηγές στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, πριν μεταφέρουν τα φορτία τους σε περιοχές του δυτικού Ιράκ» ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «φορτηγά που ανήκουν σε εμπόρους από το Ιράκ έρχονται για να αγοράσουν πετρέλαιο στις πετρελαιοπηγές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος», κυρίως εκείνες του Αλ Όμαρ και του Αλ Τάνακ, τις μεγαλύτερες στη Συρία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, «ένας σημαντικός αριθμός βυτιοφόρων διασχίζει (τα σύνορα) καθημερινά». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «το βαρέλι πετρελαίου πωλείται στους Ιρακινούς εμπόρους σε τιμές μεταξύ 20 και 40 δολαρίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014, 22:15