Εμπιστευτικό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και προς ευρωπαϊκές χώρες απέστειλε το Ισραήλ, ζητώντας τους να στηρίξουν τη σταθερότητα του αιγυπτιακού καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Haaretz».

Στο μήνυμα αυτό Ισραηλινοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι είναι «προς το συμφέρον της Δύσης» και «του συνόλου της Μέσης Ανατολής» η διατήρηση της σταθερότητας του καθεστώτος στην Αίγυπτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει, κατά συνέπεια, να σταματήσει η δημόσια κριτική κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ» αναφέρεται στο μήνυμα, το οποίο εστάλη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού που μετέδωσε την είδηση, το μήνυμα αποτελεί κριτική απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες, που δεν στηρίζουν πλέον το καθεστώς του προέδρου Μουμπάρακ.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με το εμπιστευτικό μήνυμα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, ενώ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν διαθέσιμος για να απαντήσει.

Μέχρι στιγμής, η ισραηλινή ηγεσία έχει υιοθετήσει χαμηλούς τόνους για την εξέγερση στην Αίγυπτο, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να μην κάνουν δηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος περιορίσθηκε να δηλώσει χθες ότι το Ισραήλ επιθυμεί τη διατήρηση της ειρήνης με την Αίγυπτο, καθώς και «την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

«Η ειρήνη με την Αίγυπτο διαρκεί εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Στόχος μας είναι η συνέχισή της» είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Αίγυπτος υπέγραψε το 1979 συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την επιστροφή του συνόλου των αιγυπτιακών εδαφών που κατελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο 1967.

Αν και αυτή η ειρήνη θεωρείται «ψυχρή», έχοντας περιορισθεί στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, έχει αντέξει σε δύο πολέμους του Λιβάνου (το 1982 και το 2006), δύο παλαιστινιακές Ιντιφάντα (1987 και 2000) και στην εμπλοκή της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραήλ – Παλαιστινίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης