«Δεν θα αλλάξει τίποτα επί του πεδίου» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να χορηγήσει καθεστώς «κράτους-παρατηρητή μη μέλους» στην Παλαιστίνη. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επεσήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο οι Παλαιστίνιοι όχι μόνο δεν θα πετύχουν τη δημιουργία του κράτους τους, αλλά αντίθετα θα την απομακρύνουν άθελά τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, θα καταθέσει προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σήμερα το βράδυ ένα σχέδιο απόφασης που χορηγεί στην Παλαιστίνη, η οποία σήμερα έχει το καθεστώς της «οντότητας-παρατηρητή», το καθεστώς του «κράτους-παρατηρητή μη μέλους». Το κείμενο αναμένεται να λάβει την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για την υιοθέτησή του από τα 193 κράτη-μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα ακυρώσει καμία συμφωνία που έχει υπογράψει με την Παλαιστινιακή Αρχή ως απάντηση στην ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Παλμόρ, «ουδεμία πρόθεση έχουμε να ακυρώσουμε την παραμικρή συμφωνία που έχει υπογραφεί κυρίως στον οικονομικό τομέα. Όλα όσα θα κάνουμε μετά την ψηφοφορία αυτή είναι η εφαρμογή κατά γράμμα των συμφωνιών αυτών».

Ο ίδιος υπουργός επανέλαβε ότι με την απόφασή τους να καταφύγουν στον ΟΗΕ «οι Παλαιστίνιοι επιδίδονται σε μια κατάφωρη παραβίαση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με το Ισραήλ μέσω διαπραγματεύσεων και όχι μέσω μονομερών μέτρων».

Επιπλέον, έτερη πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, διευκρίνισε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει το «πάγωμα» της μεταφοράς πόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίοι προέρχονται από τα τελωνειακά δικαιώματα και τον ΦΠΑ που αφαιρούνται από τα προϊόντα τα οποία προορίζονται για τους Παλαιστινίους και μεταφέρονται από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του Ισραήλ. Το μέτρο αυτό των αντιποίνων έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από την ισραηλινή ηγεσία, όταν αποδοκιμάζει παλαιστινιακά διαβήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο, θα μπορούσαμε να παρακρατούμε ένα μέρος των πόρων αυτών, ώστε να αποπληρώνουμε τα χρέη που έχουν συγκεντρωθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή, κάτι που δεν κάνουμε μέχρι σήμερα» συνέχισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Οι καθυστερούμενες οφειλές στην ισραηλινή Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανέρχονται συνεπώς σε τουλάχιστον 700 εκατομμύρια σέκελ (140 εκατομμύρια ευρώ). Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να μειώσει την προμήθεια σε νερό, καθώς η ποσότητα που προμηθεύουμε τους Παλαιστίνιους είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπουν οι συμφωνίες».

Μεταξύ άλλων, υπό εξέταση μέτρων αντιποίνων είναι η πιθανή μείωση του αριθμού των αδειών εργασίας για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ ή τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης και η αναθεώρηση των αδειών κυκλοφορίας για τις σημαντικές προσωπικότητες. Από την άλλη πλευρά, δεν τίθεται θέμα προσάρτησης των οικοδομικών συγκροτημάτων στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, όπως προτείνουν ακροδεξιοί βουλευτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης