Το Ισραήλ προειδοποιεί την ΕΕ για έκρηξη βίας

Το Ισραήλ προειδοποιεί την ΕΕ για έκρηξη βίας
Το Ισραήλ ανεβάζει τους τόνους προς την Ε.Ε., μετά την απόφαση των Βρυξελλών να ξεμπλοκάρουν συμπληρωματική βοήθεια προς τις παλαιστινιακές Αρχές. Με τον τρόπο αυτό η Ε.Ε. προσπάθησε να διευκολύνει τους Παλαιστινίους να αντιμετωπίσουν το πάγωμα της μεταφοράς χρηματοδοτήσεων που θέσπισε το Ισραήλ.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στις Βρυξέλλες διαβλέποντας σε αυτή την κίνηση ένα σχέδιο αναγνώρισης των Παλαιστινίων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει προς την αναγνώριση των Παλαιστινίων, τότε «μια έκρηξη βίας μπορεί να εκδηλωθεί». Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με την συμφωνία του Όσλο το 1993 η Ε.Ε δεσμεύτηκε να στηρίξει το σχέδιο ειρήνευσης στην περιοχή και ειδικότερα να υποστηρίζει χρηματοδοτικά τις παλαστινιακές Αρχές.

Τώρα το Ισραήλ αποφάσισε να παγώσει την μεταφορά 60 εκ. ευρώ στους Παλαιστινίους, ως αντίποινα για την συμφωνία του Προέδρου Αμπάς με το ισλαμιστικό κίνημα της Φατάχ. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στα 2/3 του ετήσιου προϋπολογισμού των Παλαιστινίων και το Ισραήλ δήλωσε πως θα ξεπαγώσει τα λεφτά μόνο στην περίπτωση που αναιρεθεί η συμφωνία με τη Φατάχ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σημείο αυτό παρενέβη για να χαλαρώσει την πίεση του Ισραήλ και απελευθέρωσε 85 εκατ. ευρω για τις ανάγκες των Παλαιστινίων, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ. «Θα έπρεπε η ΕΕ να αξιώσει από τη Χαμάς την υλοποίηση των όρων που της έχει θέσει το Κουαρτέτο», σημείωσαν αξιωματούχοι του Ισραήλ παραπέμποντας στην αξίωση καταδίκης της χρήσης βίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι την απόφαση του Ισραήλ να παγώσει τα λεφτά των Παλαιστινίων επέκριναν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και η Γαλλία, όσο και μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως ο Εχούντ Μπάρακ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Βιλνάι, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Βάλαμε το κάρο πριν απ΄τα άλογα. Θα έπρεπε πρώτα να δούμε ποια χρήση θα είχαν τα χρήματα πριν αντιδράσουμε». Η κυβέρνηση του Ισραήλ πάντως στην παρούσα φάση έχει παγώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και ζητά «κατά απόλυτη προτεραιότητα» την χάραξη και υλοποίηση ενός προγράμματος «αποσυναρμόλογησης του οπλισμού που βρίσκεται στη Γάζα».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011, 11:12