Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ διεξήγαγε τουλάχιστον ένα πλήγμα εναντίον αποθήκης όπλων στο Ιράκ, κατά πληροφορίες που δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα The New York Times χθες Πέμπτη.

Ανώτερος αξιωματούχος υπηρεσίας πληροφοριών χώρας της Μέσης Ανατολής ανέφερε πως το Ισραήλ βομβάρδισε μια βάση βόρεια της Βαγδάτης τον Ιούλιο, ενώ δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους Τάιμς ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν πολλά πλήγματα στο έδαφος του Ιράκ τις τελευταίες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούλιο, αναφέρθηκαν εκρήξεις σε τέσσερις βάσεις των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (Χασντ ας Σαάμπι), συμμαχίας οργανώσεων οι οποίες στην πλειονότητά τους γενικά διάκεινται ευνοϊκά έναντι του Ιράν και αντιτίθενται στην αμερικανική παρουσία στο Ιράκ.

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έχει πλήξει επανειλημμένα ιρανικές θέσεις στη Συρία, αλλά η επέκταση αυτής της εκστρατείας στο Ιράκ -όπου το εβραϊκό Κράτος είχε πλήξει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Οσιράκ το 1981- θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και της Ουάσινγκτον.

Την Τετάρτη ο υπαρχηγός των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης, ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντες, που φιγουράρει σε μια μαύρη λίστα των ΗΠΑ εξαιτίας του αντιαμερικανισμού του, κατηγόρησε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι είναι «η μόνη οντότητα που ευθύνεται» για τις επιθέσεις στις βάσεις της οργάνωσής του, που έγιναν κατ’ αυτόν από «πράκτορες» ή «στο πλαίσιο ειδικών επιχειρήσεων με υπερσύγχρονα αεροσκάφη». Το Πεντάγωνο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός των Χασντ, ο Φάλεχ αλ Φαγιάντ, απέφυγε να επαναλάβει τις κατηγορίες του υπαρχηγού του χθες Πέμπτη, λέγοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «οι προκαταρκτικές έρευνες» έδειξαν ότι οι εκρήξεις «σχεδιάστηκαν από ξένη δύναμη» αλλά οι έρευνες συνεχίζονται για «να εξακριβωθεί με ακρίβεια ποια μέρη ευθύνονται και να ληφθούν προσήκοντα μέτρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης