Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χαλαρώσει περιορισμούς στο εμπόριο και την αλιεία στη Λωρίδα της Γάζας που είχαν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών με τη Χαμάς τον περασμένο μήνα.

Το Ισραήλ διατηρεί αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα, με στήριξη από τη γειτονική Αίγυπτο, επικαλούμενο απειλές από τη Χαμάς. Οι ισραηλινοί περιορισμοί αυστηροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των 11ημερων εχθροπραξιών του Μαΐου, παγώνοντας εξαγωγές της Λωρίδας της Γάζας, περιορίζοντας εισαγωγές πρώτων υλών και περιορίζοντας τη θαλάσσια περιοχή στην οποία επιτρέπεται η αλιεία στους Παλαιστινίους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Αιγύπτου να τηρείται σε μεγάλο βαθμό, το Ισραήλ επέτρεψε τη Δευτέρα μια περιορισμένη επανάληψη εμπορικών εξαγωγών από τη Γάζα. Ωστόσο, η Χαμάς απαίτησε μια ευρύτερη χαλάρωση των περιορισμών και άφησε ανοιχτή την πιθανότητα επανάληψης των εχθροπραξιών.

Με αφετηρία από αύριο, το Ισραήλ θα «επεκτείνει την αλιευτική ζώνη στη Λωρίδα της Γάζας από έξι σε εννέα ναυτικά μίλια και (εγκρίνει) την εισαγωγή πρώτων υλών για μη στρατιωτικά εργοστάσια αναγκαίων προϊόντων», ανακοίνωσε το Cogat, ισραηλινό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τα νέα μέτρα είναι «υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της σταθερότητας ασφαλείας», ανέφερε το Cogat.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον ένα εργοστάσιο στη Λωρίδα, το Pepsi Gaza, έκλεισε λόγω των ισραηλινών περιορισμών στις εισαγωγές πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου στο αέριο διοξειδίου του άνθρακα. Το Cogat δεν ανέφερε σε ποιες πρώτες ύλες θα επιτρέπεται να εισάγονται.

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη ενέτειναν τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες την περασμένη εβδομάδα μετά από την εκτόξευση εμπρηστικών μπαλονιών από τον παλαιστινιακό θύλακα και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε αντίποινα σε τοποθεσίες της Χαμάς, εγείροντας φόβους για την εύθραυστη εκεχειρία.

Τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι και 13 άνθρωποι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν στις μάχες του Μαΐου, με Παλαιστίνιους μαχητές να εκτοξεύουν εκατοντάδες ρουκέτες προς ισραηλινές πόλεις και το Ισραήλ να εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης