Το κάπνισμα ευθύνεται για καρκίνο σε 270.000 ανθρώπους ετησίως

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, 03:48
Το κάπνισμα ευθύνεται για καρκίνο σε 270.000 ανθρώπους ετησίως
Κάθε χρόνο γίνεται διάγνωση σε 270.000 ανθρώπους κάποιου τύπου καρκίνου, που προκαλείται από το κάπνισμα αναφέρει ιατρική μελέτη που διεξήχθη σε ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας λένε ότι η «συμβολή» του καπνού στον καρκίνο είναι σημαντική και ότι παρά τις προσπάθειες για τη μείωση του καπνίσματος στις ευρωπαϊκές χώρες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου λόγω τσιγάρου, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία και παραμένει προτεραιότητα από την άποψη της πρόληψης», δήλωσε ο Αγκούντο που είναι ερευνητής στο «L'Hospitalet de Llobregat» της Ισπανίας στο τμήμα Ογκολογίας.

Η έρευνα αφορούσε σε 440.000 κατοίκους από τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ομάδα άρχισε να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες στην μελέτη, από το 1992 έως και το 2000. Κανένας έως τότε δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

Μετά από κατά μέσο όρο 8 χρόνια παρακολούθησης, σε σχεδόν 4.500 ανθρώπους διαγνώσθηκε καρκίνος του παχέος εντέρου, σε περίπου 3.000 καρκίνος του πνεύμονα και σε 1.850 καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος. Άλλοι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα αλλά εμφανίστηκαν λιγότερο συχνά στη μελέτη, ήταν ο καρκίνος του στομάχου, του τραχήλου της μήτρας, του στόματος, των νεφρών, του παγκρέατος και μια μορφή λευχαιμίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη για ορισμένους τύπους καρκίνων, όπως του πνεύμονα και του λάρυγγα, η συντριπτική πλειοψηφία -πάνω από το 80%- προκλήθηκε από το κάπνισμα. Μικρότερο ήταν το ποσοστό για τον καρκίνο στα νεφρά (8%) και στο πάγκρεας (13%). Από την πλευρά του ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Πραμπχάτ Τζα, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι συνεπή με τις εκτιμήσεις του αριθμού θανάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα στην Ευρώπη.

Επιμέλεια: Χρονοπούλου Σοφία

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, 04:08