Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια βίας που αποδόθηκαν σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένων των 15 ατόμων που βρέθηκαν αποκεφαλισμένα στο Ακαπούλκο, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί, δολοφονίες από εκτελεστές που κινούνταν με αυτοκίνητα και συνοπτικές εκτελέσεις σημειώθηκαν στις πολιτείες Γκερέρο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, και Τσιουάουα, στον Βορρά, καθώς και στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα. Η ανάπτυξη, τα τελευταία πέντε χρόνια, 50.000 και πλέον στρατιωτών από την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου, Φελίπε Καλδερόν, φαίνεται πως δεν μοιάζει ικανή να αναχαιτίσει το κλιμακούμενο κύμα βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιο μακάβρια αποκάλυψη των τελευταίων ημερών έγινε το Σάββατο σε εμπορικό κέντρο στο Ακαπούλκο, όπου βρέθηκαν αποκεφαλισμένα πτώματα 15 ανδρών, με τα κεφάλια σε μικρή απόσταση. Τα δύο από τα θύματα ήταν μόλις 17 ετών, σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών.

Επρόκειτο για το χειρότερο επεισόδιο μαζικών αποκεφαλισμών από τον Αύγουστο του 2008, όταν 12 ακέφαλα πτώματα βρέθηκαν στη Μέριδα, πρωτεύουσα της ανατολικής μεξικανικής πολιτείας Γιουκατάν – ενώ τότε το έγκλημα είχε αποδοθεί στο διαβόητο καρτέλ Los Zetas.

Το νέο κύμα των μαζικών φόνων φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των καρτέλ, σύμφωνα με τις Αρχές, που πιστεύουν ότι οι διάφορες συμμορίες μάχονται για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών με προορισμό τις Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2006 στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολέμου των ναρκωτικών», ο οποίος σχεδόν μονοπωλεί πλέον το ενδιαφέρον των ξένων Μ.Μ.Ε., όσον αφορά στις εξελίξεις στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης