Το καταλανικό κόμμα ERC δεν στηρίζει τη συμμαχία σοσιαλιστών και Ποδέμος

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, 09:18
Το καταλανικό κόμμα ERC δεν στηρίζει τη συμμαχία σοσιαλιστών και Ποδέμος

Στην άρνησή του να στηρίξει τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σοσιαλιστών (PSOE)/ Podemos επέμεινε το κεντροαριστερό Καταλανικό κόμμα ERC, από την αποχή του οποίου κρίνεται η τύχη της σχετικής ψηφοφορίας. Ωστόσο, συναίνεσε να συνεχισθεί ο διάλογος, προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος για την επίλυση του Καταλανικού.

Η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του PSOE, με επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του Σάντσεθ και υπουργό Υποδομών Χοσέ Λουΐς Άβαλος και την εκπρόσωπο του κόμματος Αδριάνα Λάστρα με τη γραμματέα του ERC Μάρτα Βιλάλτα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Γκαμπριέλ Ρουφιάν, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κοινοβουλίου και διήρκεσε δύο ώρες. Στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο πλευρές διαφαίνεται η διάσταση απόψεών τους, ωστόσο αμφότερες οι παρατάξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχισθεί ο διάλογος. Ιδιαίτερα, η καταλανική παράταξη επέμεινε στην απαίτηση ο διάλογος για το Καταλανικό να διεξαχθεί σε επίπεδο κυβερνήσεων (Ισπανίας και Καταλονίας), ως κύρια προϋπόθεση για να υπάρξει κάποια σύγκλιση εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. «Η δημοκρατική λύση για την Καταλονία περνά μέσα από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: να διεξαχθεί μεταξύ κυβερνήσεων, χωρίς προϋποθέσεις και απαγορευμένα θέματα, με σαφές χρονοδιάγραμμα και με εγγυήσεις για την εκπλήρωση της όποιας συμφωνίας» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν του ERC.

Από τη μεριά του, το PSOE χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πρώτη προσέγγιση, στην οποία διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και τα σημεία σύμπτωσης και σε κάθε περίπτωση η κοινή βούληση για διάλογο, που θα επιτρέψει να δρομολογηθεί η δημιουργία κυβέρνησης και να εξασφαλισθεί η πολιτική σταθερότητα» και δεσμεύθηκε πως θα συστήσει «μία ατζέντα με κοινωνικά δικαιώματα, για την αποκατάσταση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που αποσαθρώθηκαν από τις κυβερνήσεις του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, τη βιομηχανική κατάσταση στην Καταλονία και εν γένει στην Ισπανία κι ιδιαίτερα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας», αλλά και για τη «λύση της πολιτικής κρίσης στην Καταλονία μέσα από τον διάλογο και την εθνική συνεννόηση».

Οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντησή τους στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τη σύσταση σε Σώμα της νέας σύνθεσης του κοινοβουλίου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, 09:41