Ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζίμι Κάρτερ, χαρακτήρισε «αρνητική και συγκρουσιακή» τη συνάντησή του με Βορειοκορεάτη αξιωματούχο, κατά την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Κέντρου Κάρτερ.

Η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ-Ναμ, τον δεύτερο στην ιεραρχία της βορειοκορεατικής ηγεσίας, «ήταν εκπληκτικά αρνητική και συγκρουσιακή, με έμφαση συχνά σε καταδίκες της αμερικανικής πολιτικής από τη Βόρεια Κορέα» αναφέρει ο Κάρτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος υπογράμμισε στον Κιμ ότι «επικεντρώνεται αποκλειστικά σε μια αρνητική και διαστρεβλωμένη εικόνα του παρελθόντος, ενώ εμείς ήρθαμε για να εξετάσουμε το μέλλον, με την ελπίδα να συμφιλιώσουμε τις διαφορές μας». Ωστόσο, η συνομιλία τελείωσε χωρίς να έχει μειωθεί η ένταση.

Στην έκθεσή του, ο Κάρτερ επικρίνει τη βορειοκορεατική πολιτική που θέτει ως προτεραιότητα τον στρατό. Αναφέρει, για παράδειγμα, ότι επισκέφθηκε ένα μεγάλο νοσοκομείο που δεν διέθετε τρεχούμενο νερό, εκτός από την αίθουσα του χειρουργείου. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια κυβέρνηση που μπορεί να αναπτύσσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να μην μπορεί να εξοπλίζει τα νοσοκομεία της με τρεχούμενο νερό» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο πρώην Αμερικανός ηγέτης είχε επικριθεί έντονα από τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνέντευξη που έδωσε στο τέλος της επίσκεψής του στη Βόρεια Κορέα, λόγω των σχολίων του που είχαν θεωρηθεί ευνοϊκά για το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρτερ, ο οποίος έχει τιμηθεί με Νομπέλ Ειρήνης, μετέβη στη Βόρεια Κορέα στα τέλη Απριλίου για τριήμερη επίσκεψη και συνοδευόταν από τρεις πρώην ηγέτες κρατών: τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Άχτισαρι, την πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ και την πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον. Σκοπός του ταξιδιού τους ήταν να αποτιμήσουν την επισιτιστική κατάσταση στη χώρα, να εκτονώσουν την ένταση στην κορεατική χερσόνησο και να ενθαρρύνουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ.

Η αντιπροσωπεία ήθελε, επίσης, να πείσει τη Βόρεια Κορέα να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απελευθέρωση ενός Αμερικανού που κρατείται στη χώρα από το Νοέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση. Σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, στον ‘Εντι Τζουν Γιονγκ-Σου απαγγέλθηκε κατηγορία για μια εγκληματική πράξη εις βάρος της χώρας. Η ακριβής κατηγορία δεν διευκρινίζεται. Σύμφωνα με το Κέντρο Κάρτερ όμως, ο Τζουν είναι ένας ιεραπόστολος. Οι πρώην ηγέτες δεν είχαν συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Κιμ Γιονγκ-ιλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης