Η παροχή βασικών υπηρεσιών αποκαταστάθηκε το Σάββατο στο Κίεβο μετά το τελευταίο κύμα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε υποδομές ζωτικής σημασίας, ενώ κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας περπατούσαν σε μια πόλη τυλιγμένη από ένα πυκνό πέπλο ομίχλης, με ένα αίσθημα αβεβαιότητας να περιβάλλει την περίοδο εορτών.

Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι το ένα τέταρτο του Κιέβου παραμένει χωρίς θέρμανση, αλλά ότι το σύστημα του μετρό είναι και πάλι σε λειτουργία και όλοι οι κάτοικοι έχουν και πάλι υδροδότηση από νωρίς το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο περίπου το ένα τρίτο της πόλης παρέμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, είπε, αλλά θα εξακολουθήσουν να γίνονται διακοπές έκτακτης ανάγκης για εξοικονόμηση ενέργειας. «Επειδή το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικό», έγραψε ο Κλίτσκο στο Telegram.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 70 πυραύλους την Παρασκευή σε ένα από τα βαρύτερα μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας έκτακτες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ουκρανία κατάφερε να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σε σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εργασίες επισκευής συνεχίζονται χωρίς σταματημό μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση… Φυσικά, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να σταθεροποιηθεί το σύστημα», τόνισε σε ένα βιντεοσκοπημένο του μήνυμα. 

«Υπάρχουν προβλήματα με τις προμήθειες θέρμανσης. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με την παροχή νερού», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, λέγοντας ότι το Κίεβο καθώς και η Βίνιτσα και το Λβιβ πιο δυτικά αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δήμαρχος του Κιέβου είχε προειδοποιήσει για ένα σενάριο «Αποκάλυψης» για την πρωτεύουσα εάν συνεχιστούν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε υποδομές, αν και είπε επίσης ότι δεν χρειάζεται ακόμη να απομακρυνθούν οι κάτοικοι.

«Παλεύουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε στο Reuters στις 7 Δεκεμβρίου.

Μέσα σε μια μουντή χειμωνιάτικη ομίχλη σήμερα, αξιωματούχοι άνοιξαν ξανά μια δημοφιλή πεζογέφυρα που είχε καταστραφεί σε προηγούμενη αεροπορική επιδρομή και έστηναν ένα -μικρότερο από το συνηθισμένο σε μέγεθος – χριστουγεννιάτικο δέντρο σε μια κεντρική πλατεία.

Στον απέραντο χώρο μπροστά από τον ηλικίας εκατοντάδων χρόνων καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας είναι παραδοσιακά στημένο ένα τεράστιο αειθαλές δέντρο τα Χριστούγεννα. Αλλά οι αξιωματούχοι επέλεξαν φέτος ένα τεχνητό δέντρο μήκους 12 μέτρων με φώτα εξοικονόμησης ενέργειας που τροφοδοτούνται από μια γεννήτρια.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία των 43 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας.

Ο Κλίτσκο είπε ότι το δέντρο χρηματοδοτήθηκε από δωρητές και επιχειρήσεις και ότι δεν θα πραγματοποιηθούν δημόσιες γιορτές.

«Αμφιβάλλω ότι αυτές θα είναι αληθινές διακοπές», είπε η κάτοικος του Κιέβου Ιρένα Σόλοτσουκ, η οποία έφτασε με την κόρη της για να δει το δέντρο λίγες ώρες μετά από έναν άλλο γύρο από σειρήνες ειδοποιήσεων αεροπορικής επιδρομής που ηχούν σε ολόκληρη τη χώρα.

«Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι μαζί, ότι πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον», συμπλήρωσε η ίδια. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης