Τριάντα χιλιόμετρα έξω από την πόλη Ράντσι της ανατολικής Ινδίας, γύρω στα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ομάδα χωρικών έσυρε πέντε γυναίκες έξω από τις καλύβες τους και, με την «αιτιολογία» ότι ήταν μάγισσες, τις ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ανακοίνωσε χθες Σάββατο η αστυνομία της πολιτείας Τζαρκάντ, διευκρινίζοντας ότι τουλάχιστον 21 χωρικοί συνελήφθησαν για τις δολοφονίες των γυναικών, που οι περισσότερες ήταν μεταξύ 45 και 50 ετών.

Πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό βαρβαρότητας στη μαστιζόμενη από τις προλήψεις πολιτεία – αυτή τη φορά με αφορμή τον θάνατο ενός αγοριού, που αποδόθηκε στη υποτιθέμενη μαύρη μαγεία των δολοφονημένων γυναικών.

«Ένα αγόρι πέθανε στο χωριό πριν από μία εβδομάδα. Τα βέλη στράφηκαν εναντίον μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε ότι το σκότωσε κάνοντάς του μάγια» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η πίστη στη μαγεία και στον αποκρυφισμό παραμένει ευρέως διαδεδομένη σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας. Σε κάποιες περιπτώσεις γδύνουν τις γυναίκες για τιμωρία, τις καίνε ζωντανές ή τις παίρνουν από τα σπίτια τους και τις σκοτώνουν.

​Κάποιες πολιτείες, ανάμεσά τους και η Τζαρκάντ, έχουν θεσπίσει ειδικούς νόμους προσπαθώντας να περιορίσουν τα εγκλήματα σε βάρος όσων κατηγορούνται για μαγείαΚάποιες πολιτείες, ανάμεσά τους και η Τζαρκάντ, έχουν θεσπίσει ειδικούς νόμους προσπαθώντας να περιορίσουν τα εγκλήματα σε βάρος όσων κατηγορούνται για μαγεία. Ο Ραγκούμπαρ Ντας, κυβερνήτης της πολιτείας, καταδίκασε τις τελευταίες δολοφονίες και κάλεσε την κοινωνία να προβληματιστεί για το ζήτημα. «Στην εποχή της γνώσης, αυτό το περιστατικό είναι θλιβερό» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια επαρχία σημειώθηκαν 54 από τα 160 ανάλογα περιστατικά του 2013, ενώ 400 γυναίκες δολοφονήθηκαν από το 2001 μέχρι σήμερα στην ευρύτερη Τζαρκάντ. Η Εθνική Υπηρεσία Ποινικού Μητρώου έχει καταγράψει 2.097 παρόμοιες δολοφονίες τη δωδεκαετία 2000-12 στη χώρα.

«Θέλουν να με κόψουν κομματάκια»

Για τη 40χρονη Μπαχούρα Μπάι όλα ξεκίνησαν όπως ξεκινούν συνήθως στην πολιτεία Τσατίσγκαρ της κεντρικής Ινδίας. Πρώτα αρρώστησε ένα κοριτσάκι που είχε χαϊδέψει στην αγορά του χωριού. Έναν χρόνο μετά αρρώστησε κι ο γαμπρός της.

Αυτά τα δύο περιστατικά στάθηκαν αρκετά για να την κατηγορήσουν ντόπιοι σαμάνοι και αρχηγοί πως είναι μάγισσα. Οι απειλές και η κακομεταχείριση από την οικογένεια και την κοινότητά της άρχισαν αμέσως.

Η Μπαχούρα Μπάι

«Τα πράγματα χειροτέρεψαν πέρσι τον Νοέμβριο, όταν ο γαμπρός μου και άλλοι συγγενείς επιχείρησαν να με πνίξουν» εξομολογείται στον ρεπόρτερ Μπάμπα Ταμίμ του Al Jazeera. «Θέλουν να με σκοτώσουν. Πιστεύουν ότι είμαι μάγισσα. Στις προσευχές μου, ρωτάω τη θεά μου κάθε πρωί: “μήπως είμαι στ’ αλήθεια;”.»

«Αν η νύφη μου μπορούσε πολύ θα το ’θελε να με κάψει ζωντανή. Ο ανιψιός μου θέλει να με κόψει κομματάκια. Μόνο ο άντρας μου με υποστηρίζει» προσθέτει πριν προτρέψει τον δημοσιογράφο να φύγει, μήπως η παρουσία του εξαγριώσει τους χωρικούς και προκαλέσει αντίποινα.

«Οι αρχηγοί του χωριού δεν θέλουν να ανακατεύεται η αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης» εξηγεί η γυναίκα. «Λένε πως είναι εσωτερικό ζήτημα του χωριού.»

Δολοφονικό κράτος εν κράτει

Πρόσφατα στην περιφέρεια Μπεμετάρα της Τσατίσγκαρ η οικογένεια μιας 55χρονης γυναίκας την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου επειδή «ασκούσε τη μαύρη μαγεία». Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι την τράβηξαν απ’ τα μαλλιά, την έσυραν γυμνή στους δρόμους και της έριχναν σκόνη καυτερής πιπεριάς στο πρόσωπο και στα γεννητικά της όργανα μέχρι να ξεψυχήσει.

Χιλιάδες γυναίκες σε όλη την Ινδία έχουν υποστεί κακομεταχείριση, βασανιστήρια, ή έχουν χάσει και τη ζωή τους ακόμα, αφότου τις κατηγόρησαν πως ήταν μάγισσες. Ειδικά η πολιτεία Τσατισγκάρ όμως –όπου η σύγκρουση δεκαετιών μεταξύ μαοϊστών ανταρτών και κράτους έχει οδηγήσει σε φυλετικές κοινότητες γεμάτες μισογυνιστική βία και προλήψεις– είναι πολύ επικίνδυνη.

Την περιέφεραν γυμνή στο χωριό της και τη χτύπησαν ώσπου να λιποθυμήσει, όταν ένας σαμάνος την κατηγόρησε μαζί με δυο άλλες γυναίκες πως ήταν μάγισσες

​Μεταξύ 2001 και 2013 έγιναν 1.500 δίκες «μαγισσών» και 210 δολοφονίες για τον ίδιο λόγοΜεταξύ 2001 και 2013 έγιναν 1.500 δίκες «μαγισσών» και 210 δολοφονίες για τον ίδιο λόγο. Αυτό το συνεχές έγκλημα όμως εκτείνεται πέρα από τα σύνορα της πολιτείας. Τα τελευταία στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης δείχνουν ότι περίπου 2.100 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, σκοτώθηκαν επειδή κατηγορούνταν για μάγια. Αλλά οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες θυμάτων αρνούνται να καταγγείλουν τα περιστατικά.

Τέτοιες υποθέσεις συχνά τις χειρίζεται το ίδιο το χωριό, με παράνομα τοπικά δικαστήρια που αρνούνται να αναμείξουν την αστυνομία, γιατί αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την εξουσία τους.
Σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας τέτοια δικαστήρια και οι αρχηγοί των χωριών έχουν την ευχέρεια να αγνοούν τον νόμο που θεσπίστηκε το 2005 και ποινικοποιεί τις διώξεις γυναικών για κατηγορίες που αφορούν τη μαγεία.

​Μια ασθένεια μέλους της οικογένειας, μια κακή σοδειά ή ένα στεγνό πηγάδι συχνά στέκονται αφορμή για να κατηγορηθεί μια γυναίκα πως είναι μάγισσα.Μια ασθένεια μέλους της οικογένειας, μια κακή σοδειά ή ένα στεγνό πηγάδι συχνά στέκονται αφορμή για να κατηγορηθεί μια γυναίκα πως είναι μάγισσα. Οι κατηγορίες μπορεί να προέλθουν από συγγενείς, γείτονες, αρχηγούς ή σαμάνους του χωριού, και τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν οι άτεκνες, ανύπαντρες ή χήρες.

Μόλις κυκλοφορήσει η φήμη, ντόπιοι άντρες οπλισμένοι με παλούκια και τσεκούρια θα πάρουν στο κυνήγι την άτυχη γυναίκα και θα τη λιντσάρουν.

Την έχρισαν μάγισσα επειδή έβρισε τον γιο της
 
Μερικές φορές, αν πεθάνουν τα γελάδια τους, αναθέτουν σε κάποιον σαμάνο να αναγνωρίσει την υπεύθυνη μάγισσα. Ο σαμάνος, που υποτίθεται ότι ασκεί λευκή μαγεία, χαράζει τα ονόματα των μεγαλύτερων γυναικών του χωριού στα κλαδιά ενός δέντρου. Το κλαδί που θα χαμηλώσει πιστεύεται ότι φέρει το όνομα της μάγισσας.

Μια άλλη μέθοδος θέλει τον σαμάνο να τυλίγει κόκκους ρυζιού σε πουγκιά, καθένα με το όνομα μιας γυναίκας γραμμένο πάνω του. Στη συνέχεια βάζει τα πουγκιά σε μια φωλιά λευκών μυρμηγκιών, για να φάνε το περιεχόμενο. Το πουγκί που θα αδειάσει περισσότερο φέρει, υποτίθεται, και το όνομα της μάγισσας.

Μια επικερδής επιχείρηση θανάτου

«Περιέργως, μόνο γυναίκες κατηγορούνται για μαγεία» λέει η Σίτα Ντέβι, επικεφαλής μιας συμμαχίας γυναικών που κατηγορήθηκαν για μαγεία. «Αυτή η διάκριση ξεκινά από τη γέννησή μας. Για παράδειγμα, όταν ένα αγόρι γεννιέται, οι χωρικοί το γιορτάζουν πετώντας τρία βαρελότα. Κι όταν γεννιέται κορίτσι πετάνε μόνο δύο.»

«Υπάρχει έντονη η νοοτροπία της κάστας και πολλή αγραμματοσύνη σ’ αυτά τα χωριά, κι ένας όζα (σ.σ.: γιατρός μάγος ή σαμάνος) το εκμεταλλεύεται στοχοποιώντας αυτές τις φτωχές γυναίκες. Το να οδηγήσουν μια γυναίκα στον θάνατο έχει γίνει επιχείρηση για τους δήθεν ανθρώπους του θεού και τους γιατρούς μάγους» λέει η Ντέβι.

Αποτάθηκε στην αστυνομία και οι διώκτες της συνελήφθησαν – «Δόξα τω Θεώ, η οικογένειά μου με υποστήριξε»

Αν και οι άντρες των χωριών αρνούνται να μιλήσουν σε ξένους για το θέμα, ένας απ’ αυτούς δηλώνει στον ρεπόρτερ του Al Jazeera: «Οι γυναίκες μπορεί να γίνουν μάγισσες για να εκδικηθούν κάποιον που τις έβλαψε στο παρελθόν.

»Έχω δει γυναίκα να γίνεται μάγισσα και να εκτινάσσεται πιο γρήγορα κι από αμάξι. Ακόμα κι ένας δυνατός άντρας θα έτρεμε μπροστά σε μια τέτοια άσχημη γυναίκα. Οι όζα είναι η τελευταία μας ελπίδα, καθώς οι μορφωμένοι δεν μας ακούνε.

»Τρώνε (οι μάγισσες) ανθρώπινη σάρκα και πίνουν ανθρώπινο αίμα. Αυτό έχουν δει οι γηραιότεροι».
Το 1995, όταν ο οφθαλμίατρος Ντίνες Μίσρα είδε να χτυπούν μια γυναίκα μέχρι να πεθάνει και τον εξαγριωμένο όχλο να σέρνει το κορμί της στους δρόμους, αποφάσισε να αναλάβει δράση.
«Είναι πεποίθηση των ντόπιων … ότι μια γυναίκα μπορεί να καταραστεί κάποιον, κάνοντάς τον να αρρωστήσει ή να χάσει χρήματα καταστρέφοντας τη σοδειά του. Τις θεωρούν υπεύθυνες ακόμα για μια φυσική καταστροφή. Αυτός ο τρόπος σκέψης προκαλεί μίσος εναντίον των γυναικών κι έτσι προκύπτει αυτό το έγκλημα» εξηγεί ο ακτιβιστής.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η έλλειψη ιατρικών γνώσεων κάνει τον κόσμο να εμπιστεύεται τους αυτοαποκαλούμενους σαμάνους, οι οποίοι τους κοροϊδεύουν για να βγάλουν λεφτά.

Την ξυλοκόπησαν και παραλίγο να τη σκοτώσουν όταν πέθανε ο γιος του γείτονα
 
«Το πρόβλημα εκτείνεται σε όλη την Τσατισγκάρ. Γνωρίζω πάνω από 1.200 περιπτώσεις κυνηγιού μαγισσών και πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός είναι μόλις το 10% (του πραγματικού συνόλου), καθώς οι περισσότερες … γυναίκες φοβούνται να υποβάλουν αναφορές ή καταγγελίες, ή είναι σίγουρες πως οι φωνές τους ποτέ δεν θα εισακουστούν.

»Τους δείχνω επίσης μαγικά κόλπα που χρησιμοποιούν οι γιατροί μάγοι για να τραβήξουν την προσοχή των εύπιστων χωρικών. Όλα αυτά τα κάνω για να ενημερώσω τον κόσμο και να πω στους χωρικούς, οι γιατροί μάγοι σάς κοροϊδεύουν. Αλλά οι πατροπαράδοτες πεποιθήσεις τους είναι πολύ ισχυρές, και οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς θα χρειαστεί καιρό για να συμβεί.»

Πηγή: Al Jazeera
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης