Οι προοπτικές του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο του φόρουμ των «Εταίρων της Συμμαχίας των Πολιτισμών».

Όπως ανέφερε στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, κατά τη συνάντηση, εκτός από τα θέματα που αφορούν στο φόρουμ, συζητήθηκαν τα ζητήματα της Συρίας, της Σομαλίας και της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο γ.γ. ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη φιλοξενία των εταίρων του φόρουμ και της διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Σομαλία, καθώς και για τον ρόλο και την υποστήριξη της Τουρκίας στο έργο των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που έκαναν δηλώσεις στο ΑΜΠΕ, η Τουρκία επιμένει στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Η τουρκική πλευρά αρνείται συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά την 1η Ιουλίου, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ακόμη και η πιθανότητα συζήτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένη, επειδή η τουρκική πλευρά επιδιώκει συζητήσεις για μέτρα, στη βάση δύο ισότιμων κρατών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης