Η Βουλή των αντιπροσώπων εντάχθηκε σήμερα στις προσπάθειες της Γερουσίας να σταματήσει από την  κυβέρνηση του Donald Trump η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέβαλαν μια σειρά μέτρων εναντίον της επίκλησης έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση του Donald Trump για τη μεταφορά όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η προσπάθεια των Δημοκρατικών βουλευτών εντάσσεται σε ανάλογες προτροπές που έχουν γίνει και στη Γερουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ted Lieu, (Δημοκρατικός της Καλιφόρνια) εισήγαγε κοινό ψήφισμα που αποσκοπούσε στο να αποκλείσει 22 ξεχωριστές μεταφορές όπλων στον Κόλπο ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo είχε εγκρίνει τον περασμένο μήνα, χωρίς την συνήθη κοινοποίηση του Κογκρέσου, επικαλούμενος απειλή έκτακτης ανάγκης που έθεσε το Ιράν, για την υποστήριξή της στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

«Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, αλλά υπάρχει σύγκρουση στην Υεμένη με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί  χιλιάδες πολίτες με αμερικανικά όπλα και το Κογκρέσο εργάζεται ώστε να είναι συνεργάτης», δήλωσε ο Lieu.

 «Η διαδικασία πώλησης όπλων σχεδιάστηκε για να συμπεριλάβει τον έλεγχο του Κογκρέσου ώστε να εξασφαλίσει ότι τα συμφέροντα και οι νόμοι των ΗΠΑ τηρούνται πάντα σε κάθε πώληση. Η κυβέρνηση Trump γνωρίζει ότι αυτές οι πωλήσεις δεν θα ανταποκρίνονταν σε αυτό το πρότυπο, οπότε αποφάσισαν να δηλώσουν πλαστή έκτακτη ανάγκη για να παρακάμψουν το Κογκρέσο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές David Cicilline, Abigail Spanberger και Tom Malinowski,  εισήγαγαν ξεχωριστή νομοθεσία που είχε ως στόχο τα πυρομαχικά που περιείχαν Raytheon και συμπεριλήφθηκαν στις πωλήσεις.

Οι βουλευτές εισήγαγαν τη νέα νομοθεσία, καθώς στηρίχτηκαν στον Clarke Cooper, αναπληρωτή γραμματέα  για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις, και είχε υποστηρίξει την διακήρυξη έκτακτης ανάγκης  εναντίον του Ιράν κατά την προχθεσινή ακρόαση.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Eliot Engel,  υποστήριξε ότι παρόλο που η δήλωση έκτακτης ανάγκης παρακάμπτει την περίοδο αναθεώρησης του Κογκρέσου, αρκετές από τις μεταφορές όπλων δεν θα γίνονται για μήνες ή ακόμη και χρόνια.
«Εδώ είναι η πραγματικότητα: Δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο Engel. «Επειδή μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί όπλα που μπορούν να παραδοθούν αμέσως, όχι σε μήνες ή και χρόνια από τώρα».

Οι Δημοκρατικοί επεσήμαναν επανειλημμένα ότι ο Πομπέο δεν ανέφερε κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης να προκαλείται από το Ιράν κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης κλειστών θυρών για τους νομοθέτες πριν από τη δήλωσή στις αρχές μήνα.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν επίσης, ότι ο ασκών καθήκοντα υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σαναάν είχε επισημάνει ότι η απειλή από την Τεχεράνη «έχει μειωθεί τώρα» μετά από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αναπτύξουν «νέα μέθοδο πολέμου» για «αποτρέψουν» τον κίνδυνο από Ρωσία και Κίνα
 
Η στρατιωτική στάση του Πενταγώνου που βασίζεται στην κυριαρχία μετά το Ψυχρό Πόλεμο, δεν θα λειτουργήσει εναντίον  στις νέες ρωσικές και κινεζικές στρατηγικές γι’ αυτό και πρέπει να επικαιροποιηθεί επειγόντως.

Αλλιώς οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τον πόλεμο εναντίον των δύο δυνάμεων, προειδοποιεί νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη .

 Η Αμερική χρειάζεται έναν «νέο τρόπο πολέμου», σύμφωνα με έκθεση της «δεξαμενής σκέψης» που συντάχθηκε από τον Chris Dougherty του Κέντρου για την Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (CNAS) και «για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, είναι δυνατόν να φανταστούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πολεμούν -και ίσως χάνουν- έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας με μεγάλη δύναμη», προειδοποιεί ο Dougherty.

Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν κολλημένες στο «σιωπηρό και σαφές πνευματικό πλαίσιο» για τη στρατιωτική στρατηγική και τις επιχειρήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου του 1991, προσθέτει ότι η Κίνα και η Ρωσία σχεδίαζαν νέες στρατηγικές και όπλα για να νικήσουν τις ΗΠΑ σε πόλεμο.

Έννοιες για την νίκη της κινεζικής και της ρωσικής επιθετικότητας η στρατηγική εθνικής άμυνας του 2018 (NDS) μετατόπισε το Υπουργείο Άμυνας από μια στρατηγική που επικεντρώθηκε στην αντιτρομοκρατία και αποθάρρυνε τις περιφερειακές απειλές όπως το Ιράν για να ανταγωνιστεί, να αποτρέψει και αν χρειαστεί να νικήσει την κινεζική και τη ρωσική επιθετικότητα.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας (DoD) απεικονίζει το αίτημα προϋπολογισμού του Προέδρου Τραμπ για το οικονομικό έτος 2020. Πρόκειται για το πρώτο παρόμοιο αίτημα που υποβλήθηκε μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη της μελλοντικής δύναμης που μπορεί να εκτελέσει αυτή τη στρατηγική.

Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Κογκρέσο και ο αμερικανικός λαός θα πρέπει, όπως είχε δηλώσει ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, να εμπιστεύονται το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αλλά να εξακριβώνουν ότι πρόκειται για χρήματα που δαπανώνται για την προώθηση των προτεραιοτήτων του αμυντικού σχεδιασμού.

Οι ηγέτες του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα ενημερώσουν το Κογκρέσο θα υποστηρίξουν ότι οι προτεινόμενες επιλογές του προϋπολογισμού τους ευθυγραμμίζονται με τις προτεινόμενες αμυντικές δαπάνες – ακόμα και όταν πρόκειται για συνέχιση παρελθόντων προϋπολογισμών ή μακροχρόνιες γραφειοκρατικές προτιμήσεις.

 Οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν παραπλανούν σκόπιμα το Κογκρέσο. Η ριζική αλλαγή κινδυνεύει να διαταράξει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές επιχειρήσεις και την αμυντική βιομηχανική βάση.

Ως εκ τούτου, όσοι τις  υπερασπίζονται είναι απρόθυμοι να μοιραστούν τις επιλογές του Κογκρέσου που απομακρύνονται από το status quo.

Παρομοίως, είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την παροχή αναλύσεων εναλλακτικών μέσων για την υποστήριξη της στρατηγικής. Αλλά η διατήρηση του status quo είναι πορεία προς την αποτυχία δεδομένης της σεισμικής μετατόπισης των στρατηγικών σχεδίων.

 Η επιτυχής εφαρμογή μιας στρατηγικής για τον ανταγωνισμό μεγάλης ισχύος θα απαιτήσει από το Κογκρέσο να προωθήσει την αλλαγή και να κρατήσει την ευθύνη όταν οι επενδυτικές της επιλογές δεν ευθυγραμμίζονται με τις στρατηγικές της προτεραιότητες.

Νέες επιχειρησιακές έννοιες, υποστηριζόμενες από ανεξάρτητη ανάλυση, είναι ζωτικής σημασίας για το DoD να επιτύχει τον στόχο του να αποτρέψει και αν χρειαστεί να νικήσει την κινεζική και ρωσική επιθετικότητα, εάν ο ανταγωνισμός οδηγήσει σε σύγκρουση.

 Βασικά, αυτές οι νέες προσεγγίσεις δεν μπορούν να είναι μόνο εσωτερικά εργαλεία, αλλά πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην επιβολή του ελέγχου του Κογκρέσου.

Είναι σημαντικοί φακοί που το Κογκρέσο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εξετάσει τις επιλογές των επενδύσεων στον τομέα της άμυνας, χωρίζοντας τα κρίσιμα προγράμματα από το φιλικό προς το περιβάλλον ή το περιττό.

Για το σκοπό αυτό, το Κογκρέσο πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων επιχειρησιακών εννοιών για την καταπολέμηση της Κίνας στην Ανατολική Ασία και τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη. Το Κογκρέσο θα πρέπει να ζητήσει από πολλούς οργανισμούς – κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς – να διεξάγουν ανεξάρτητες μελέτες για την ανάπτυξη επιχειρησιακών εννοιών και να παράσχουν υποστηρικτικές αναλύσεις τόσο στο DoD όσο και στο Κογκρέσοο.

Το Κογκρέσο έχει χρησιμοποιήσει αυτήν την προσέγγιση για να εξετάσει το μέγεθος και το σχήμα του μελλοντικού στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, με καλά αποτελέσματα.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Πληροφορίες από www.al-monitor.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης