Στην κοινή συνεδρίαση βουλευτών-γερουσιαστών, την Παρασκευή στο Καπιτώλιο, οριστικοποιήθηκε και επισημοποιήθηκε η ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα, ως προέδρου των ΗΠΑ τη νέα τετραετία, αφού καταμετρήθηκαν όλες οι ψήφοι των «Μεγάλων εκλεκτόρων»:

Από τις 538 συνολικά ψήφους τους, ο Μπαράκ Ομπάμα, των Δημοκρατικών, συγκέντρωσε 332 ψήφους (σχεδόν το 62% του συνόλου). Ο Μιτ Ρόμνεϊ, Ρεπουμπλικάνος, συγκέντρωσε απ την πλευρά του 206 ψήφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τη νέα τετραετία θα είναι ο υποδειχθείς για το αξίωμα αυτό από τον επανεκλεγέντα πρόεδρο Ομπάμα, ο κ. Τζο Μπάιντεν- κατά νόμον συγχρόνως πρόεδρος της Γερουσίας. Ο αριθμός των 538 Μεγάλων εκλεκτόρων είναι συνάρτηση του ότι η βουλή των αντιπροσώπων έχει 435 μέλη, η Γερουσία άλλα 100, άλλοι τρεις εκπροσωπούν (στο Κογκρέσο) το «Ντίστρικτ οφ Κολούμπια».

Η ορκωμοσία του προέδρου Ομπάμα θα γίνει τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου, στο χώρο μπροστά απ το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. Κανονικά, αυτή γίνεται την 20η Ιανουαρίου. Φέτος, όμως, στο ημερολόγιο η ημερομηνία έπεσε Κυριακή και, έτσι, η τελετή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ μετατέθηκε για την επομένη.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης