Το Κρεμλίνο επικρίνει τον Τραμπ για την πρόθεσή του να αναγνωρίσει τα υψίπεδα του Γκολάν ως ισραηλινά εδάφη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, 15:07
Το Κρεμλίνο επικρίνει τον Τραμπ για την πρόθεσή του να αναγνωρίσει τα υψίπεδα του Γκολάν ως ισραηλινά εδάφη

Το Κρεμλίνο εκτιμά ότι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ότι έφθασε η ώρα οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των συριακών υψιπέδων του Γκολάν, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Την σχετική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αναμφισβήτητα, παρόμοιες εκκλήσεις μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα αυτή καθεαυτή δεν συμβάλλει στους στόχους και στις προσδοκίες για διευθέτηση του Μεσανατολικού, αλλά προκαλεί μάλλον αντίθετα αποτελέσματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Φυσικά, προς το παρόν αυτό είναι ένα είδος έκκλησης, ελπίζουμε ότι θα παραμείνει ως έκκληση» προσέθεσε ο Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν.

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την άποψη ότι τα υψίπεδα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία. Αυτό περιέχεται και στην απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM.

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα υψίπεδα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών, και ο Νετανιάχου είχε αναφερθεί στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, 15:07