Το ξύλο βγήκε από... τη Νέα Ζηλανδία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009, 17:54
Το ξύλο βγήκε από... τη Νέα Ζηλανδία
Δύο χρόνια μετά τη νομική απαγόρευση του ξυλοδαρμού ανηλίκων, οι Νεοζηλανδοί «τα γύρισαν»... και ψήφισαν υπέρ της πρότασης να επιτρέπεται στους γονείς να χτυπούν τα παιδιά τους.

Η σχετική νομοθεσία υιοθετήθηκε πριν δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το υψηλό ποσοστό παιδικής κακοποίησης.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε τώρα ήταν: «Μπορεί μία «ξυλιά», στο πλαίσιο σωστής γονικής συμπεριφοράς, να αποτελεί έγκλημα στη Νέα Ζηλανδία;».

Βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, το 54% του πληθυσμού έλαβε μέρος στο δημοψήφισμα και το 90% εξ αυτών απάντησε «όχι» στην παραπάνω ερώτηση. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό και ο πρωθυπουργός John Key, είπε ότι δε θα αλλάξει τον υπάρχοντα νόμο.

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε ύστερα από μία καμπάνια όσων διαφωνούσαν με τη νομοθεσία του 2007, οι οποίοι έλεγαν ότι ο νόμος είναι υπερβολικός και θα οδηγήσει στην τιμωρία καλών γονέων.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία από τις έξι χώρες που απαγόρευσαν τη σωματική βία εις βάρος των παιδιών το 2007. Πρώτη έκανε αυτό το βήμα η Σουηδία το 1979 και την ακολούθησε το 1983 η Φινλανδία και τέσσερα χρόνια αργότερα η Νορβηγία. Η νομοθεσία ισχύει και στην Ελλάδα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009, 17:54