Δύο χρόνια μετά τη νομική απαγόρευση του ξυλοδαρμού ανηλίκων, οι Νεοζηλανδοί «τα γύρισαν»… και ψήφισαν υπέρ της πρότασης να επιτρέπεται στους γονείς να χτυπούν τα παιδιά τους.

Η σχετική νομοθεσία υιοθετήθηκε πριν δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το υψηλό ποσοστό παιδικής κακοποίησης.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε τώρα ήταν: «Μπορεί μία «ξυλιά», στο πλαίσιο σωστής γονικής συμπεριφοράς, να αποτελεί έγκλημα στη Νέα Ζηλανδία;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, το 54% του πληθυσμού έλαβε μέρος στο δημοψήφισμα και το 90% εξ αυτών απάντησε «όχι» στην παραπάνω ερώτηση. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό και ο πρωθυπουργός John Key, είπε ότι δε θα αλλάξει τον υπάρχοντα νόμο.

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε ύστερα από μία καμπάνια όσων διαφωνούσαν με τη νομοθεσία του 2007, οι οποίοι έλεγαν ότι ο νόμος είναι υπερβολικός και θα οδηγήσει στην τιμωρία καλών γονέων.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία από τις έξι χώρες που απαγόρευσαν τη σωματική βία εις βάρος των παιδιών το 2007. Πρώτη έκανε αυτό το βήμα η Σουηδία το 1979 και την ακολούθησε το 1983 η Φινλανδία και τέσσερα χρόνια αργότερα η Νορβηγία. Η νομοθεσία ισχύει και στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης