Ένας τεράστιος αστεροειδής, που έχει το παρατσούκλι «Κτήνος», πέρασε κοντά από τη Γη το πρωί της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αστεροειδής HQ124 είναι μεγαλύτερος από ένα γήπεδο, αλλά δεν απείλησε τον πλανήτη μας, καθώς πέρασε σε απόσταση περίπου 1,15 εκατ. χιλομέτρων, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές όσο η απόσταση Γης-Σελήνης.

Ο πελώριος αστεροειδής, διαμέτρου περίπου 350 μέτρων, ανακαλύφθηκε φέτος τον Απρίλιο από το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA, σύμφωνα με το Space.com. Ταξιδεύει με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας περίπου στις 9.00 το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδας).

Οι αστρονόμοι επισήμαναν το -μάλλον ανησυχητικό- γεγονός ότι ένας τέτοιος αστεροειδής μαμούθ ήταν άγνωστος ως τώρα και έγινε αντιληπτός μόλις δύο μήνες προτού περάσει σχετικά κοντά από τη Γη. Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση για τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη μας ανά πάσα ώρα και στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο HQ124 είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερος, ίσως και 20 φορές, από τον αστεροειδή που τραυμάτισε χίλιους ανθρώπους πέρυσι στο Τσελιάμπινσκ της Σιβηρίας. Αν επρόκειτο να μας χτυπήσει, η ενέργεια που θα απελευθερωνόταν δεν θα μετριόταν σε χιλιοτόνους,, όπως οι ατομικές βόμβες που έδωσαν τέλος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σε μεγατόνους, όπως οι κατοπινές βόμβες υδρογόνου» δήλωσε ο αστρονόμος Μπομπ Σέρμαν του παρατηρητηρίου Slooh.

Η NASA εκτιμά ότι έχει ανακαλυφθεί πάνω από το 90% των κοντινών στη Γη αστεροειδών που έχουν το μέγεθος βουνού, ή άλλων ουρανίων σωμάτων διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου. Ένας τέτοιος τεράστιος βράχος, αν ποτέ έπεφτε στον πλανήτη μας, θα προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Τι θα συνέβαινε αν το Κτήνος χτυπούσε τη Γη

«Θα ήταν σίγουρα καταστροφικό αν ο αστεροειδής χτυπούσε τη Γη», εξηγεί ο ειδικός Mark Boslough, από τα εθνικά εργαστήρια του Νέου Μεξικού. «Αν υπήρχε πρόσκρουση σε μια πόλη, θα καταστρεφόταν όλη η μητροπολιτική της περιοχή». Το χτύπημα θα είχε ένταση 2.000 μεγατόνων (η ατομική βόμβα είχε ένταση 15… κιλοτόνων). «Θα δημιουργούταν κρατήρας 3 μιλίων. Τα τζάμια των σπιτιών θα έσπαζαν σε απόσταση μέχρι και 100 χιλιόμετρα μακριά», εξηγεί…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης