Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση από το Ηνωμένο Βασίλειο δύο Λευκορώσων διπλωματών, σε αντίδραση για παρόμοιο μέτρο που ελήφθη σε βάρους δύο Βρετανών διπλωματών από τη Λευκορωσία.

«Η Βρετανία δεν θα εκφοβιστεί από τις απόπειρες του καθεστώτος (του προέδρου Αλεξάντρ) Λουκασένκο να μας εμποδίσει να εκφράσουμε τη γνώμη μας για τις νοθευμένες εκλογές και την απεχθή βία κατά του λευκορωσικού λαού», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ μέσω του Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα απελάσαμε δύο Λευκορώσους διπλωμάτες σε απάντηση στην αδικαιολόγητη απέλαση (Βρετανών) διπλωματών», πρόσθεσε.

Η Λευκορωσία κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο διπλωμάτες της πρεσβείας της Βρετανίας, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Ανατόλι Γκλαζ «λόγω των ασυμβίβαστων δραστηριοτήτων τους (…) με την ιδιότητα του διπλωμάτη».

Σύμφωνα με το δημόσιο λευκορωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ONT, πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο Τίμοθι Γουάιτ Μπόικοτ και την αναπληρώτρια πρέσβη της Βρετανίας Λίζα Θάμγουντ, οι οποίοι φέρεται να «συγκέντρωναν πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στη Λευκορωσία και τις διαδηλώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα, η Βρετανία έκρινε ήδη «εντελώς αδικαιολόγητη» την απέλαση των δύο διπλωματών της που παρατηρούσαν «νομίμως» τις διαδηλώσεις στο Μινσκ.

Κατήγγειλε επίσης τη στάση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος θα έπρεπε «να δεχθεί ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» αντί να επιτίθεται σε αυτούς που ρίχνουν φως στην «καταστολή» τους.

Στην εξουσία από το 1994, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας μετά την επανεκλογή του στις αρχές Αυγούστου, την οποία η αντιπολίτευση και η Δύση θεωρούν ότι είναι αποτέλεσμα νοθείας.

Κάθε Κυριακή από τον Αύγουστο, δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι διαδηλώνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας ζητώντας την απομάκρυνση του Λουκασένσκο.

Ωστόσο, ο Λουκασένκο άντεξε την πίεση των διαδηλώσεων και ενέτεινε τα πλήγματα στην αντιπολίτευση, συλλαμβάνοντας ή οδηγώντας στην εξορία τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κινήματος διαμαρτυρίας. Η λευκορωσική αντιπολίτευση καταδίκασε τη Δευτέρα ένα νέο κύμα καταστολής μετά τη σύλληψη περισσότερων από 1.000 ανθρώπων την προηγούμενη ημέρα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Βρετανία ανακοίνωσε κυρώσεις, οι οποίες ελήφθησαν σε συντονισμό με τον Καναδά, σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Λουκασένκο, λόγω της καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Βρετανία ανακάλεσε την πρέσβη της στη Λευκορωσία, ακολουθώντας τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης