Η Βρετανία χαρακτήρισε σοβαρό και εξοργιστικό γεγονός την επίθεση κατά των διυλιστηρίων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται πλήρης εξακρίβωση των στοιχείων ως προς το ποιος έχει την ευθύνη για την επίθεση πριν δοθεί η απάντηση.

Παράλληλα, στο Πεκίνο, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι ανεύθυνο να επιρρίπτεται σε οποιονδήποτε η ευθύνη για την επίθεση χωρίς αδιάσειστα στοιχεία και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση «ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο υποστηρίζει αποφασιστικά τη Σαουδική Αραβία.

«Ως προς τον υπεύθυνο, η εικόνα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Θέλω να έχω μία πολύ καθαρή εικόνα και αυτό θα γίνει σύντομα» είπε.

«Πρόκειται για μία σοβαρή επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας και των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και την τροφοδοσία… είναι μία πολύ σοβαρή και εξοργιστική ενέργεια και χρειάζεται να έχουμε μία καθαρή και όσο πιο ενιαία γίνεται διεθνή απάντηση» είπε ο Ντόμινικ Ράαμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι, απουσία ολοκληρωμένης έρευνας, η απόδοση ευθύνης είναι πολύ ανεύθυνη πράξη. «Η θέση της Κίνας είναι ότι είμαστε αντίθετοι με ενέργειες που ενισχύουν και επεκτείνουν τις συγκρούσεις. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που επιφέρουν κλιμάκωση στις περιφερειακές εντάσεις. Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές μπορούν να δείξουν αυτοσυγκράτηση και από κοινού να διαφυλάξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες μέσω του Twitter ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «με το δάκτυλο στη σκανδάλη» για να απαντήσουν στην επίθεση κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, αφού αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επέρριψε στο Ιράν την ευθύνη της επίθεσης. Η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά την ευθύνη για την επίθεση.

Η Κίνα έχει στενές οικονομικές, διπλωματικές και ενεργειακές σχέσεις τόσο με το Ριάντ όσο και με την Τεχεράνη και είναι πολύ προσεκτική στη διαχείριση των σχέσεών της και με τις δύο χώρες. Η Σαουδική Αραβία είναι ο πρώτος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν επισκέφθηκε το Πεκίνο το 2017 και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν βρέθηκε εκεί πριν από λίγους μήνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης