Το μαρτύριο της σταγόνας στην Καλιφόρνια: Mέτρα εξοικονόμησης νερού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015, 08:32
Το μαρτύριο της σταγόνας στην Καλιφόρνια: Mέτρα εξοικονόμησης νερού
Οι εταιρείες νερού της Καλιφόρνιας ενέκριναν χθες τα πρώτα μέτρα της πολιτείας για υποχρεωτικές περικοπές στη χρήση νερού για οικιακούς καταναλωτές καθώς η καταστροφική ξηρασία που πλήττει την περιοχή εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο της.

Τα έκτακτα μέτρα, που υποχρεώνουν ορισμένες κοινότητες να περικόψουν τη χρήση νερού έως και 36%, εγκρίθηκαν ομόφωνα αργά χθες από το Πολιτειακό Συμβούλιο Ελέγχου Υδάτινων Πόρων, αφού ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν στάθηκε στη μέση ενός κίτρινου λιβαδιού και έδωσε εντολή για περικοπές σε όλη την πολιτεία.

«Πρόκειται για μία κρίση της κοινότητας», δήλωσε η πρόεδρος του συμβουλίου υδάτινων πόρων Φελίτσια Μάρκους, καθώς οι καταθέσεις ξεκινούσαν σε μία ολοήμερη ακρόαση των μέτρων χθες. «Θέλουμε να το κάνουμε όσο πιο σωστά μπορούμε».

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν χθες, τα οποία θα αναθεωρηθούν από τους νομικούς συμβούλους της πολιτείας προτού τεθούν σε εφαρμογή, προβλέπουν περικοπές από 4 έως 36% στη χρήση νερού. Οι κοινότητες που χρησιμοποιούν περισσότερο νερό καλούνται να εφαρμόσουν τις μεγαλύτερες περικοπές.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα είναι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο, αν και συντελούν μόνο στο 20% της κατανάλωσης νερού στην πολιτεία, ενώ ο τεράστιος αγροτικός τομέας, που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής της Καλιφόρνιας συντελεί στο 80% της κατανάλωσης που συνδέεται με τον άνθρωπο, έχει εξαιρεθεί.

Ο Μπράουν υπερασπίστηκε την εξαίρεση του αγροτικού τομέα, λέγοντας πως οι αγρότες της πολιτείας χρειάστηκε ήδη να τα βγάλουν πέρα με λιγότερο νερό, καθώς η πολιτεία περιόρισε την παροχή νερού για άρδευση εν μέσω περιβαλλοντικών ανησυχιών εξαιτίας της ξηρασίας.

Ένας από τους κύριους στόχους των περικοπών είναι να περιοριστεί η χρήση νερού για διακοσμητικούς κήπους και άλλες εξωτερικές χρήσεις.

Το Σαν Φρανσίσκο θα πρέπει να περικόψει τη χρήση νερού κατά 8%, το Λος Άντζελες κατά 16%, το Σαν Χοσέ κατά 20% και το Σακραμέντο κατά 28%.

Οι πόλεις Μπέικερσφιλντ και Μοντέστο, στον σιτοβολώνα της πολιτείας Σαν Χοακίν Βάλεϊ, καθώς και το Μπέβερλι Χιλς στη νότια Καλιφόρνια θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση νερού έως και 36%.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015, 08:34