Η Κίνα και η Ινδία κάνουν μαζί ένα τεράστιο βήμα για την επιστήμη της αστρονομίας, καθώς αποφάσισαν να συνεργαστούν για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στη Χαβάη, το οποίο θα είναι έτοιμο σε δέκα χρόνια. Η επίσημη ονομασία του είναι TMT (Thirty Meter Telescope).

Οι δύο χώρες θα πληρώσουν από κοινού τα έξοδα για την κατασκευή του τηλεσκοπίου, τα οποία ανέρχονται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Επιπλέον, θα μοιραστούν και τον χρόνο επίβλεψης των έργων, τα οποία θα λαμβάνουν χώρα στην κορυφή του ανενεργού ηφαιστείου Μάουνα Κέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα για την κινεζική κοινότητα» τονίζει ο καθηγητής αστροφυσικής του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητήριου της Κίνας, Σούντε Μάο.

Το Τηλεσκόπιο Τριάντα Μέτρων θα διαθέτει ένα πολύεδρο κάτοπτρο διαμέτρου 30 μέτρων, το οποίο θα προσφέρει περίπου δεκαπλάσια ανάλυση σε σχέση με τα υπάρχοντα τηλεσκόπια. Επίσης, οι εικόνες του θα είναι τρεις φορές ευκρινέστερες.

Το TMT θα είναι σε θέση να εξουδετερώνει τις παραμορφώσεις της ατμόσφαιρας, για να προσφέρει εικόνες πρωτοφανούς καθαρότητας, από το υπεριώδες μέχρι το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. Οι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν τόσο τους υπάρχοντες πλανήτες όσο και τη γέννηση νέων. Το κυριότερο πλεονέκτημα του TMT είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι θα είναι σε θέση να διακρίνει τους αρχαιότερους γαλαξίες του σύμπαντος σε απόσταση 13 δισ. ετών φωτός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης