Η κυβέρνηση του Μεξικού θα δωρίσει σήμερα πάνω από 400.000 δόσεις του εμβολίου της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας AstraZeneca για την COVID-19 στις χώρες του επιλεγόμενου Βόρειου Τριγώνου της Κεντρικής Αμερικής, δηλαδή τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, ενημέρωσε χθες Τετάρτη το μεξικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Τα εμβόλια θα μεταφερθούν στα τρία κράτη με στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Γουατεμάλα και η Ονδούρα θα παραλάβουν 150.000 δόσεις η καθεμιά, ενώ το Ελ Σαλβαδόρ 100.800 δόσεις, διευκρίνισε το μεξικανικό ΥΠΕΞ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις το 3,8% του πληθυσμού της Γουατεμάλας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την COVID-19, ενώ στην Ονδούρα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 4,9% και στο Ελ Σαλβαδόρ στο 22,3%, σύμφωνα με δεδομένα συγκεντρωμένα στον ιστότοπο Our World in Data.

Μέχρι στιγμής οι τρεις χώρες έχουν παραλάβει παρτίδες δόσεων των σκευασμάτων της AstraZeneca, της Moderna, των Pfizer/BioNTech, του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, αυτού της αμερικανικής Janssen και αυτού της κινεζικής Sinovac.

Την 9η Ιουνίου, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ) παρότρυνε όλες τις χώρες της ηπείρου να μοιραστούν τα πλεονάσματα εμβολίων που τυχόν διαθέτουν, προειδοποιώντας ότι, εάν η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, θα περάσουν χρόνια προτού μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΠΟΥ είχε τονίσει ακόμη ότι μέχρι εκείνη την ημέρα μόλις το 10% του πληθυσμού της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είχε εμβολιαστεί πλήρως και είχε χαρακτηρίσει οξύτερο το πρόβλημα στις περιοχές της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης