Το Μεξικό χορήγησε διπλωματικό άσυλο σε τέσσερις κοινοβουλευτικούς της αντιπολίτευσης στον Ισημερινό, προσκείμενους στον πρώην πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, που είχαν καταφύγει στη μεξικανική πρεσβεία στο Κίτο καθώς μαινόταν κοινωνική κρίση τον Οκτώβριο, γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας των Άνδεων χθες Πέμπτη.

Τα μέλη του κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώην προέδρου του Κογκρέσου, επιβιβάστηκαν «σε εμπορική πτήση προς το Μεξικό» χθες το πρωί, τρεις μαζί με τις συζύγους τους, πρόσθεσε το ΥΠΕΞ του Ισημερινού σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεξικανικές αρχές έδωσαν άσυλο σε συνολικά επτά πολίτες του Ισημερινού, ανάμεσά τους δύο πρώην μέλη της κυβέρνησης του Ραφαέλ Κορέα, επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Κίτο.

«Μετά τα βίαια επεισόδια του Οκτωβρίου, μια ομάδα στελεχών του κινήματος RC [σ.σ. La Revolución Ciudadana, ‘Επανάσταση των Πολιτών’, η παράταξη του Κορέα] μετέβη στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο και ζήτησε πολιτικό άσυλο στη χώρα αυτή», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, που ανέγνωσε ο επικεφαλής του Χοσέ Βαλένσια σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι το Μεξικό τους έδωσε άσυλο, ωστόσο διευκρίνισε ότι η δικαιοσύνη του Ισημερινού διενεργεί έρευνες προκειμένου «η συνωμοσία για την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και τα βίαια γεγονότα να εξιχνιαστούν» και πρόσθεσε πως «οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν όπως πρέπει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που προώθησε η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο με αντάλλαγμα πιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κλιμακώθηκαν σε κοινωνική κρίση τον Οκτώβριο, με τουλάχιστον 10 νεκρούς, 1.340 τραυματίες και 1.192 συλλήψεις να καταμετρώνται από τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των δικαιωμάτων. Τις μαζικές κινητοποιήσεις πυροδότησε η κατάργηση της επιδότησης της τιμής των καυσίμων που εφαρμοζόταν για 40 χρόνια.

Ο πρόεδρος Μορένο κατηγόρησε τον Οκτώβριο τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και τον ομόλογό του της Βενεζουέλας πως ενορχήστρωσαν σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

Εξάλλου σε βάρος του πρώην προέδρου Κορέα (2007-2017), ο οποίος ζει στο Βέλγιο, πατρίδα της συζύγου του, αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, εκκρεμούν δύο δικαστικές διαδικασίες, μία για την «απαγωγή» στελέχους της αντιπολίτευσης και μία για «διαφθορά». Το τελευταίο αδίκημα δεν παραγράφεται· ο Κορέα αναμένεται να δικαστεί ερήμην. Ο πρώην πρόεδρος καταγγέλλει ότι οι διώξεις σε βάρος του είναι πολιτικές.

Στο Μεξικό έχει επίσης βρει καταφύγιο ο πρώην ΥΠΕΞ και πρώην υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού Ρικάρδο Πατίνιο, που εγκατέλειψε τη χώρα τον Απρίλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης