Την ικανοποίησή της για την απομάκρυνση του Muammar Gaddafi από την εξουσία εξέφρασε χθες η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, στη διάρκεια επίσκεψής της στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην αφρικανική χώρα προκειμένου να συγχαρεί τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC), Mahmoud Jibril και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των τελευταίων θυλάκων αντίστασης.

Νωρίτερα, η Hillary Clinton βρισκόταν στη Μάλτα όπου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Lawrence Gonzi για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη και για να τον ευχαριστήσει για την ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια που πρόσφεραν οι Αρχές του νησιού στη διάρκεια της κρίσης στην αφρικανική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

«Είμαι πολύ υπερήφανη που βρίσκομαι στο έδαφος μια ελεύθερης Λιβύης. Εκ μέρους του λαού των Η.Π.Α. θα ήθελα να σας συγχαρώ. Αυτή είναι η στιγμή της Λιβύης, είναι η δική της νίκη και το μέλλον της ανήκει», τόνισε σε δηλώσεις της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Mahmoud Jibril.

«Ελπίζουμε ο Gaddafi να συλληφθεί ή να σκοτωθεί σύντομα έτσι ώστε να μην έχετε πλέον να φοβάστε για τίποτα. Η νέα πολιτική Αρχή μπορεί να βασίζεται στην αμερικανική υποστήριξη στην προσπάθειά της να επαναφέρει στο κανονικό βασικές υπηρεσίες του κράτους και να εντοπίσει χιλιάδες όπλα που έχουν κλαπεί τους τελευταίους μήνες», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει το συντομότερο δυνατό είναι η δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού στρατού.

«Από τη μακρόχρονη εμπειρία γνωρίζουμε ότι πρέπει να ενωθούν όλες οι στρατιωτικές ομάδες σε έναν ενιαίο και μοναδικό στρατό. Το να τεθεί ένας εθνικός στρατός υπό πολιτική εξουσία είναι εξαιρετικά σημαντικό», συμπλήρωσε.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του Λίβυου Συνταγματάρχη από την εξουσία και ο τερματισμός ενός καθεστώτος που διήρκησε 42 χρόνια εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια στην περίπτωση που δεν υπάρξει γενικός αφοπλισμός προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης