Το μήνυμα Ολάντ για τον θάνατο του Μαντέλα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013, 21:17
Το μήνυμα Ολάντ για τον θάνατο του Μαντέλα
«Ο κόσμος πενθεί. Σήμερα, ο Νέλσον Μαντέλα θα προήδρευε των εργασιών της συνόδου αυτής κορυφής», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην έναρξη της γαλλοαφρικανικής συνόδου κορυφής στο Παρίσι, αποτίνοντας φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

«Η Αφρική συνέρχεται εδώ στο Παρίσι σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια την επομένη του θανάτου του Νέλσον Μαντέλα. Αυτό έχει μια συμβολική σημασία, αλλά ταυτοχρόνως αξιώνει υπευθυνότητα», προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η σύνοδος κορυφής επικεντρώνεται σε θέματα ασφάλειας και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Την ώρα που ξεκινά η επιχείρηση «Sangaris» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Γαλλία δεσμεύεται στρατιωτικά στην Αφρική για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Ο Μαντέλα είναι ένα παράδειγμα αντίστασης απέναντι στην καταπίεση, ένα παράδειγμα συγχώρεσης απέναντι στα μίση, ένα παράδειγμα διανόησης απέναντι στις δοκιμασίες», συνέχισε ο Ολάντ, δίνοντας έμφαση στο ότι ο πρώην πρόεδρος της Αφρικής που έφυγε το βράδυ της Πέμπτης από την ζωή «έγινε ένας ήρωας σε παγκόσμια κλίμακα επειδή ήταν βαθιά φιλάνθρωπος, βαθιά καλός».

Προσέθεσε ακόμη ότι: «Η Γαλλία διατηρεί το μήνυμα της ελπίδας για όλους τους λαούς του κόσμου και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

«Η Γαλλία δίνει φόρο τιμής στην μνήμη του Νέλσον Μαντέλα», σημείωσε και προσέθεσε ότι η χώρα του «συναισθάνεται την οδύνη» του λαού της Νότιας Αφρικής και «εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όλους τους Αφρικανούς».

Παράλληλα, στον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε την Παρασκευή η μετάβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στη Νότια Αφρική την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να παραστεί σε εκδηλώσεις μνήμης που θα γίνουν για τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ θα μεταβούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Νότια Αφρική για να τιμήσουν την μνήμη του Νέλσον Μαντέλα και να παραστούν σε εκδηλώσεις μνήμης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, και σημείωσε ότι οι περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίσκεψη αυτή, θα ανακοινωθούν όταν θα είναι διαθέσιμες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013, 21:17