Το εμιράτο του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρέσβη του στο Ιράκ για διαβουλεύσεις, αφού περίπου 200 διαδηλωτές εισέβαλαν στην αυλή της πρεσβείας του στη Βαγδάτη, υπέστειλαν το εθνικό του σύμβολο από τον ιστό του και έκαψαν σημαίες του Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύνοδο της Μανάμας για την οικονομική πτυχή του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό.

«Το υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου του Μπαχρέιν καταδικάζει την επίθεση στην πρεσβεία του (…) στη Δημοκρατία του Ιράκ από διαδηλωτές [η οποία] οδήγησε στη δολιοφθορά του κτηρίου της», αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στην αστυνομία ανέφερε ότι η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να απωθήσει τους διαδηλωτές.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Άλλη πηγή προσκείμενη στην αστυνομία δήλωσε ότι οι διαδηλωτές δεν μπόρεσαν να μπουν στο κτήριο της πρεσβείας και ότι οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους απωθήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ — ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από τρεις ημέρες — μετέβη στην πρεσβεία και συναντήθηκε με διπλωμάτες του Μπαχρέιν.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη σύνοδο την Τρίτη και προχθές Τετάρτη στη Μανάμα της συνόδου στην οποία οι ΗΠΑ παρουσίασαν τα σχέδιά τους για την αναζωογόνηση της παλαιστινιακής οικονομίας, που βιώνει χρόνια κρίση. Η παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία είχε ξεκαθαρίσει ότι θα μποϊκοτάρει τη σύνοδο, αφού θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι αμερόληπτος μεσολαβητής, αφού παίρνει πάγια το μέρος του Ισραήλ και αγνοεί τη διεκδίκησή τους να αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης