Το Μπαχρέιν ξεκινά δικαστική έρευνα σε βάρος του Κατάρ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017, 01:13
Το Μπαχρέιν ξεκινά δικαστική έρευνα σε βάρος του Κατάρ
Η κρατική τηλεόραση του Μπαχρέιν κατηγόρησε την Τετάρτη το Κατάρ ότι επιχείρησε να ανατρέψει το καθεστώς της Μανάμας και η κυβέρνηση ανακοίνωσε λίγη ώρα αργότερα ότι ξεκινά έρευνες για το θέμα αυτό.

Το Μπαχρέιν, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, διέκοψαν στις 5 Ιουνίου τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι διατηρεί δεσμούς με εξτρεμιστικές οργανώσεις και προσεγγίζει το Ιράν. Η Ντόχα απέρριψε με τον εντονότερο τρόπο τις κατηγορίες, όμως η διπλωματική κρίση στον Κόλπο συνεχίζεται εδώ και δύο μήνες.

Η δημόσια τηλεόραση του Μπαχρέιν μετέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης μια ειδική εκπομπή κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε το Κατάρ ότι ευθύνεται για τις διαδηλώσεις στο σιιτικό βασίλειο που κυβερνάται από μια σουνιτική δυναστεία. Εδώ και έξι χρόνια στη χώρα οργανώνονταν κινητοποιήσεις με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την ανάδειξη αιρετής κυβέρνησης.

Στην εκπομπή αυτή υποστηρίχθηκε ότι το 2011 ο τότε πρωθυπουργός του Κατάρ Χάμαντ μπεν Τζάσεμ αλ Θάνι επικοινώνησε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν, τον Άλι Σαλμάν, που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή. Ο αλ Θάνι φέρεται ότι του ζήτησε να διασφαλίσει να παραμείνουν οι διαδηλωτές στους δρόμους για να συνεχιστεί η πίεση στο καθεστώς.

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ με τον Σαλμάν, με τις κατηγορίες της "παρέμβασης στα συμφέροντα και τη σταθερότητα" του βασιλείου.

Το κίνημα του Σαλμάν, το Αλ-Ουέφακ, η κυριότερη οργάνωση της σιιτικής αντιπολίτευσης στο Μπαχρέιν, διαλύθηκε το 2016 με δικαστική απόφαση αφού κατηγορήθηκε ότι υποκινούσε την τρομοκρατία. Ο Σαλμάν παραμένει στη φυλακή από το 2014. Μέχρι σήμερα, η Μανάμα κατηγορούσε το Ιράν ότι υποκινεί ταραχές στο Μπαχρέιν.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017, 01:13