Το Μπουτάν, το μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων, ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 περίπου δέκα μήνες αφού εντόπισε τον ιό και κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την ασθένεια κυρίως απομονώνοντας την εξαρτώμενη από τον τουρισμό χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας του Μπουτάν ανέφερε πως ένας 34χρονος άνδρας με χρόνια ηπατική ασθένεια και νεφρική ανεπάρκεια, που είχε βρεθεί θετικός στην COVID-19, κατέληξε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Τίμφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μπουτάν έχει καταγράψει 767 μολύνσεις από τον κορωνοϊό, έχοντας διενεργήσει λίγο πάνω από 300.000 τεστ αφότου εντόπισε την πρώτη μόλυνση σε έναν Αμερικανό τουρίστα τον περασμένο Μάρτιο.

Παίρνοντας γρήγορα μέτρα, η χώρα των περίπου 750.000 κατοίκων έκλεισε για τους επισκέπτες και επέβαλε υποχρεωτική καραντίνα σε όσους επέστρεφαν από το εξωτερικό.

Από τότε, το Μπουτάν κράτησε σφραγισμένα τα σύνορά του, επέβαλε δύο φορές lockdown και ενέτεινε τη διενέργεια τεστ και ελέγχων (screening) στα σημεία εισόδου, περιλαμβανομένου του μοναδικού διεθνούς αεροδρομίου του στο Πάρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα καταγράφει τώρα 13 νέες μολύνσεις κατά μέσο όρο καθημερινά, περίπου το 56% της κορύφωσης όπου είχε φτάσει στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και έχει μολύνει τουλάχιστον 87,4 εκατομμύρια, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 10 εκατ. μολύνσεων στη γειτονική Ινδία, η οποία είναι η δεύτερη στον κόσμο χώρα σε αριθμό μολύνσεων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον 120 χώρες και περιοχές μετά τον εντοπισμό των πρώτων μολύνσεων στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, με μόνο έναν μικρό αριθμό χωρών μέχρι τώρα να μην έχουν αναφέρει κανέναν θάνατο.

Σύμβουλος του υπουργείου Υγείας του Μπουτάν δήλωσε πως ο 34χρονος ήταν σε απομόνωση και είχε βρεθεί θετικός στην COVID-19 δύο φορές αυτήν την εβδομάδα.

«Δεν ήταν εύκολο και ξεκάθαρο να κατατάξουμε αυτήν την περίπτωση ως έναν θάνατο από COVID-19», δήλωσε ο Δρ. Τσόκεϊ στην εφημερίδα Kuensel του Μπουτάν (η εφημερίδα ανέφερε μόνο ένα όνομα). «Όμως αφού πέθανε με COVID-19, θεωρήσαμε τον θάνατό του ως έναν θάνατο από COVID-19», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης