Το ΝΑΤΟ «υποστηρίζει πλήρως» τις προσπάθειες διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Καλή συζήτηση με τον @SecPompeo για τα θέματα ασφαλείας. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στο Αφγανιστάν. Καταδικάζω τις φρικτές πρόσφατες επιθέσεις. Το ΝΑΤΟ παραμένει δεσμευμένο στην υποστήριξή του στις αφγανικές δυνάμεις», έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 16 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν και η οποία συγκλόνισε την Καμπούλ αργά χθες στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού απεσταλμένου Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει υπηρεσίες αρωγής και διεθνείς οργανισμούς, την ώρα που η Ουάσινγκτον πασχίζει να περάσει το τελευταίο χέρι σε μια συμφωνία ειρήνης με τους εξεγερμένους.

Σύμφωνα με τον Χαλιλζάντ, το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό 18 χρόνων πολέμου στη χώρα προβλέπει την αποχώρηση των ΗΠΑ από πέντε στρατιωτικές βάσεις μέσα σε διάστημα 135 ημερών, αν οι Ταλιμπάν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να διαβουλευθούν με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για την αποχώρηση των δυνάμεών τους που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Η Συμμαχία έθεσε τέρμα στις επιχειρήσεις μάχης στη χώρα αυτή το 2014.

Περίπου 16.000, από τους οποίους περίπου 8.000 Αμερικανοί στρατιώτες, παραμένουν ωστόσο εκεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ Αποφασιστική Υποστήριξη, που έχει επιφορτιστεί να συνδράμει τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια στη χώρα.

Στη διάρκεια αυτής της διήμερης επίσκεψης στις Βρυξέλλες, ο Πομπέο συναντάται επίσης με τους νέους αξιωματούχους της ΕΕ.

Μετά την εκλεγμένη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία συναντήθηκε χθες βράδυ, ο Πομπέο συνάντησε σήμερα το πρωί τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ιταλό Νταβίντ Σασόλι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί το απόγευμα με τον νέο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ένα tweet πριν από την αναχώρησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι επρόκειτο να συναντηθεί με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «για να μιλήσει για τη διατλαντική συνεργασία για θέματα ασφάλειας και οικονομίας».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουάσινγκτον μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2017 έχουν σημαδευτεί από ισχυρές εντάσεις, ιδιαίτερα για τον φάκελο του Ιράν, το εμπόριο ή τον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης